Nemsokára megkezdődnek Paks II építési munkálatai

Megosztás

A Roszatom orosz atomenergetikai óriásvállalat két új atomreaktor építését kezdi meg a következő hetekben Pakson.

Miközben soha nem tapasztalt szankciós csomagokkal próbálja meg visszavonulásra kényszeríteni Oroszországot az Európai Unió közössége, az orosz atomipart nem sújtják az ukrajnai invázió miatt bevezetett büntetések. Így minden külső tényező ellenére az Oroszország és Magyarország között létrejött megállapodás értelmében elkezdődhet a paksi atomerőmű bővítése.

A magyar atomerőmű jelenleg az ország villamosenergia-ellátásának 40 százalékát termeli. Az Európai Unió az orosz olaj- és gázexport elszigetelésére és szankcionálására irányuló lépéseit Magyarország eddig nem támogatta feltétel nélkül. A vitatott 12,5 milliárd eurós, vagyis 600 milliárd forintos projektet nagyrészt Oroszország finanszírozza, miközben az ukrajnai orosz invázió következményeként számos uniós tagállam igyekszik csökkenteni függőségét az orosz energiaszállításoktól.

“Most minden eddiginél világosabb, hogy azok az országok, amelyek rendelkeznek atomenergiával és atomerőművekkel, nagyobb biztonságban érezhetik magukat energiaellátásuk tekintetében. Minél nagyobb egy ország nukleáris energiakapacitása, annál biztonságosabb lesz a jövőben”

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A valódi kérdés, hogy mennyire tud Magyarország függetlenedni – és ezzel nagyobb biztonságot teremteni – a nemzetközi színtéren egy ekkora orosz beruházást követően.

Kapcsolódó cikkek