Miért ne mártózhatnánk meg a szökőkútban?

Megosztás

A szolnoki Kossuth téren és a Jubileum tér szökőkútjában is gyakran látni fürdőzőket, habár nem ez a legjobb döntés, ha egy kis felfrissülésre vágyunk.

A szökőkutak mindig keringetett vízzel működnek, azaz akár órákig napokig mossa a közterületet és gyűjti a szálló port, a madárürüléket és egyéb emberi szervezetre veszélyes szennyeződéseket.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Szolnok nyilvános szökőkútjaiban tilos a fürdés, mivel az sem üzemeltetői, sem hatósági kontroll alatt nem áll. Az ilyen vízzel való érintkezés, vagy annak lenyelése jelentős egészségi kockázatot jelent. A legrosszabb forgatókönyv szerint a bőrön gennykeltő baktériumok által okozott megbetegedés – például furunkulus vagy ótvar – alakulhat ki, utóbbinak akár halálos kimenetelű véráram-fertőzés is lehet a szövődménye. A szennyezett víz tápcsatornába jutása pedig különböző gyomor- és bélrendszeri megbetegedést válthat ki. 

A kánikulában ezek a pangó vizek kiváló körülményeket biztosítanak a Legionella baktériumnak, amelynek belélegzésével az arra fogékonyakban – elsősorban a gyermekek és az idősek esetében – úgynevezett legionárius betegséget, azaz súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat – vázolta a lehetséges következményeket a kormányhivatal.

Kapcsolódó cikkek