Orbán legrégebbi tanácsadója lemondott annak tusványosi beszéde miatt

Megosztás

Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa váratlanul lemondott a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről. A szociológus a hvg.hu-nak megerősítette a döntését és egyúttal elküldte az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét is a portálnak. Ebben (a régi ismeretség okán a kormányfőt tegezve) azt írta:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elhangzott szavai széles körben heves tiltakozást váltottak ki országhatáron innen és túl egyaránt.

A miniszterelnök úgy fogalmazott:

„A Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” 

Emlékeztette Orbánt a levélben arra is: már személyesen is elmondta neki, hogy szerinte az említett vállalhatatlanság határát már a „homofób” törvény is túllépte, ő mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatban kapott megbízását, munkáját, de a „tusványosi beszéded még ezen előzmények ellenére is meglepett”. Hozzátette:

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

Rövid időn belül, szintén a gazdasági portálnak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Hegedüs lemondó leveléről annyit közölt, hogy azt “a miniszterelnök megkapta és tudomásul vette”. A Mandiner szerint azonban Orbán rövid válaszlevelet is írt, amelyben – Hegedüshöz hasonlóan tegezve – azt írta válaszul:

Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

Hegedüs egyébként Orbán szóhasználatával ellentétben nem a rasszizmus vádját fogalmazta meg, a rasszista kifejezés egyáltalán nem szerepelt a levelében. Levelében a “tiszta náci beszéd” jelzőt használta.

Hegedüs Zsuzsa levele teles terjedelmében a hvg.hu-n olvasható el.

Kapcsolódó cikkek