Újabb államot fenyeget megtorló intézkedésekkelel Oroszország

Megosztás

Az Orosz Föderáció megfenyegette Litvániát, amiért a balti ország a közelmúltban leállította az élelmiszer- és egyéb erőforrás-szállítást a kalinyingrádi enklávéba vasúton és közúton – számolt be az Euronews.

Az orosz külügyminisztérium berendelte Litvánia moszkvai főmegbízottját, hogy tiltakozzon, mert Moszkva szerint a helyzet túlzottan súlyos. Az orosz külügyminisztérium azt követeli Vilniustól, hogy azonnal vonja vissza a „nyíltan ellenséges” lépést.

“Ha a közeljövőben nem áll helyre teljesen a kalinyingrádi régió és az Orosz Föderáció többi része közötti Litvánián keresztül történő árutranzit, akkor Oroszország fenntartja a jogot, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekeinek védelme érdekében”

– áll a közleményben.

A vitatott tranzit-útvonal magába foglalja az egyetlen vasúti átjárást Oroszország szárazföldi része és a balti-tengeri kalinyingrádi enklávé  (beékelt terület) között. A tiltott áruk közé tartozik a szén, a fémek, az építőanyagok és a fejlett technológiai eszközök is.

A bojkott a hétvégén lépett életbe, és az Európai Unió által szankcionált termékekre vonatkozik.

Litvánia februárban már lezárta légterét az Oroszországból Kalinyingrádba tartó járatok előtt, így a kereskedelmi fuvarozók hosszabb, Balti-tenger feletti útvonalra kényszerítették a légitársaságokat.

“Nincs repülés az agresszoroknak a szabadság égboltján”

– írta Twitteren Ingrida Simonyte litván miniszterelnök a döntést meghozó kormányülés után.

Kapcsolódó cikkek