Pócs János megjelent a jászberényi önkormányzati ülésen és 300 milliós lopással vádolta meg az ellenzéket

Megosztás

A fideszes képviselő rendkívül éles kifejezéseket használva teremtette le az ellenzéki városvezetést. Ugyanakkor végre sokadik nekifutásra, de csak sikerült elfogadni a zárszámadást és nem hátráltatnia tovább a kormánypártoknak a várost.

Csendes mederben folyt az önkormányzati ülés szerdán Jászberényben, talán egy napirendi pont kavart kisebb összefeszülést. Ez pedig a leendő McDonalds-étterem létesítéséről szóló volt. A fideszes képviselők mintha megijedtek volna a nemzetközi étteremlánc helyi megjelenési szándékától, nem értették, miért kellene ezt a napirendi pontot sürgősséggel megtárgyalni. A részletekről a Magyar Narancs számolt be.

Érdekes módon pont az ülés végére jelent meg Pócs János is, akit a már lemondott volt DK-s alpolgármester, Gedei József vett észre. És ha már észrevette, beajánlotta a testületnek, hogy hallgassák már meg a képviselő urat, hátha szeretne hozzászólni a témához. Budai Lóránt polgármester úgy tervezte, hogy a napirendi pont után ad majd szót Pócsnak, de most, hogy Gedei beajánlotta őt, ezt a lehetőséget hamarjában megadta neki.

Pócs János pedig kapva kapott az így adódó alkalmon, és mindjárt neki is esett a városvezetésnek. Mint mondta, a zárszámadás elfogadása azzal jár, hogy a képviselők mind a nyakukba veszik annak a felelősségnek terhét, amit egy személyben a polgármester tett annak idején. Tavaly, a veszélyhelyzet idején ő döntött ugyanis arról, visszafizeti a város azt a 800 milliós támogatást, amit az úgynevezett Malom-projektre kapott (ennek részletei a bekezdés után belinkelt cikkünkben olvashatók). De miután ezt a szerződést felmondta a város, ezt a pénzt vissza kellett adni. Ráadásul ezzel együtt van egy 300 milliós kifizetés is, ezt a vállalkozónak teljesítették.

Pócs közölte, meglepve tapasztalta, hogy ezt a felelősséget Budai a testületi ellenzéki többségre akarja hárítani. Emlékeztette Budait példaképe, Jakab Péter elhíresült mondatára, miszerint akié a hatalom, azé a felelősség.

Budai jelezte, soha nem volt példaképe Jakab, és hozzátette, idézeteket ő is tudna bőven mondani.

Ezután Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető érdeklődött, hogyan gondolta azt Budai, hogy havi 160 milliós kárt okoz a zárszámadás el nem fogadása. Felrótta, hogy a város vezetője nyilvánosságra hozta, rendőrségi vizsgálat indult a volt fideszes polgármester, Szabó Tamás ellen, holott ez a tétel szerint csak 1 milliós, miközben meg Budai szerinte több milliárdos kárt okozott.

Budai kiigazította, miszerint Szabó esetében nem egy, hanem 80 millió forintos tételről van szó. A volt polgármester pedig úgy reflektált, az ellene folyó eljárásban 1 millió 54 ezer forint késedelmi kamatról van szó, a 80 millió szerinte nem része ennek a folyamatnak.

A zárszámadási és a Malom-projektet érintő vitához többen hozzászóltak; a polgármester már szerette volna lezárni a hosszúra nyúlt vitát, de az igazi még csak ezután következett. Pócs János ugyanis szólásra jelentkezett. Felszólította Budait, ne bagatellizálja el a Malom-ügyben visszafizetett 800 milliót. Felrótta azt is a jobbikos polgármesternek, hogy Szabóval kapcsolatban aljas, rosszindulatú hazugságot tett közzé a közösségi oldalán. Majd elhangzott tőle a legerősebb mondat: “A 800 millió forintot vissza kellett fizetni. És önök szabálytalanul, törvénytelenül 300 millió forintot még visszafizettek a vállalkozónak.

Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy ezt a 300 milliót Budai Lóránt és Balogh Béla (MSZP-s alpolgármester – a szerk.) ellopta a jászberényiek zsebéből!

És odaadta a vállalkozónak törvénytelenül!” Balogh erre úgy válaszolt, a 300 millió forintot azért fizették ki, mert szakemberek igazolták a Malom-projekt 25 százalékos készültségét. 

Ismét Pócs következett. Azt mondta, hogy amikor ő legutóbb jelen volt a testületi ülésen, 1 milliárd forintos támogatással érkezett, amire a város eddig nem reagált. Szerinte házon belül kell rendet tenni, és szinte hadarva közölte, hogy bizony, ő minden másodpercére emlékszik annak a találkozónak, amikor Baloghék elmentek hozzá tanácsot kérni a Malom-projekt felmondása ügyében. Felfokozott idegállapotban megkérdezte Baloghtól, hány ember ember volt Jászberényben az utóbbi napokban, aki a szemébe nézett, és azt mondta, hogy te, Béla, hazudsz. Ő is ezt szeretné mondani, azzal kiegészítve, hogy aki hazudik, az lop is.

Budai Lóránt erre úgy reagált, hogy nem fognak felülni ilyen provokációnak, és kérte Pócsot, hogy nyugodjon meg.

A zárszámadásról negyedjére szavazott aztán a jászberényi képviselő-testület, és végül 8 igen, 2 nem és 5 tartózkodással elfogadták.

Magyarországi politikai élet 2022. Gratulálunk.

Kapcsolódó cikkek