Felvették a babaváró hitelt, ám közben a házastárs félrelépett – ilyenkor hogyan tovább?

Megosztás

Érdekes történet és egyben szomorú is. Bár van megoldás, nem egyszerű, mert ezt eredetileg egy pár veszi fel, de ha közben külön utakra kényszerülnek, akkor hogyan folytatódik a hitel és annak visszafizetésének sorsa?

Felvették a babaváró hitelt, és lakásra fordították párjával, számolt be egy nő a napi.hu-nak. Ám ezután jött a fordulat: „A pandémia alatt viszont kezdett megromlani a viszonyunk, és nemrég kiderült, hogy van valakije. Szeretnék elválni, és azt is szeretném, ha elköltözne az otthonunkból, akár kisebb lakást is vennék, hogy külön költözhessünk.”

Arról is beszámolt: a férje azzal érvel, hogy ha elválik, akkor egyedül kell fizetnie a hitelt, és a törlesztőrészlet is nőni fog. „Talán vissza is akar jönni, de én nem tudok megbocsátani neki. Mit tehetek?” – zárja beszámolóját.

A lap szerint ha nem születik meg a vállalt gyerek az igénylést követő öt éven belül, akkor mindenképp elvész a kedvezmény – még ha papíron együtt is maradnak. A válás pedig önmagában ok arra, hogy megszűnjön a támogatás.

Ez esetben 120 nap áll rendelkezésre, hogy az addig igénybe vett támogatást visszafizessék, a hitel pedig piaci kamatozásúvá válik. A lap azt a tanácsot adja:

Van azonban egy „kiskapu”. Ha ön a válás után újraházasodik, és szeretne az új férjétől is gyereket, akkor a kamattámogatás elvesztése nem feltétlenül tart a 20 éves futamidő végéig. A jogszabályok szerint lehetőség van újra igénybe venni a kedvezményt, ha a támogatott személy a válás után, de még a kölcsön folyósításától számított öt éven belül újra megházasodik.

(via rtl.hu)

Kapcsolódó cikkek