Számos Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen lesz a héten szúnyoggyérítés

Megosztás

Az időjárás az utóbbi időszakban kedvezett a vérszívók elszaporodásának.

Ezen a héten 42 Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen terveznek szúnyoggyérítést – írja a Szoljon.hu.

A meleg időjárás kedvez az embert támadó szúnyogok megjelenésének. Az eltérő csapadékviszonyok miatt a szúnyogok száma országszerte nagy változékonyságot mutat. Lokálisan akár tömegessé is válhat a jelenlétük. Az elmúlt hetekben a Duna és a Tisza mentén folyamatosan alkalmazták a lárvák ellen használt biológiai módszert. A Duna mentén jellemzően kisebb, jól megközelíthető tenyészőhelyek alakultak ki, ezek zömét feltárták és eredményesen kezelték a szakemberek – közölte Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvívője.

A Tiszán és a Bodrogon több kisebb árhullám vonult le, emiatt a szúnyogok számára ideális élőhelyek jöttek létre. Ezek egy részéből tömegesen keltek ki a vérszívók. A napokban autóra szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt permetfelhő, vagy köd formájában. A ködöt képező technológiát növényzettel sűrűn borított környezetben alkalmazzák. Mivel a létrejövő sűrű köd egy kis időre korlátozza a látási viszonyokat, forgalmas helyen nem ezt használják. A forgalmasabb területeken permetfelhő formájában juttatják ki az irtószert. A két eljárás során ugyanazt a készítményt permetezik.

A nagyon kis mennyiségben kijuttatott irtószer emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. 

Kapcsolódó cikkek