Rendőr panaszkodott arra, hogy néha ellenzéki politikusokat kellett megfigyelniük

Megosztás

Tüntetéseken és egyéb tömegrendezvényeken feladat volt a szervezők figyelemmel kísérése. Akik ugye, néha politikusok – mondta neve elhallgatását kérő, egykori felderítő nyomozó a Blikknek, amely szerdán írt arról először, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Felderítő Főosztályának nyomozói megfigyelhették Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, vélhetően törvénytelenül.

Hadházy a hvg.hu-nak azt mondta, olyan információi vannak, amelyek alátámasztják, hogy még évekkel ezelőtt, 2017-2018 táján történhetett az ő megfigyelése, „célzottan, a politikai tevékenysége miatt”.

Erre a Belügyminisztérium még szerdán reagált, de a Blikk csütörtöki cikkében nyilatkozó nyomozó tudomása szerint nem alkalmaztak engedélyhez kötött eszközöket, módszereket, ám ezt sokuk így is aggályosnak érezte, aminek hangot is adtak. „A válasz az volt, hogy csak a célszemélyek védelme érdekében kellett a feladatot ellátnunk” – mondta.

Egy másik rendőr a lapnak arról panaszkodott, hogy bűnügyi nyomozások helyett ellenzéki politikusokat, illetve az ellenzékhez köthető magánszemélyeket figyeltek meg. A cikk szerint ezeket a feladatokat magas helyekről érkező kérések alapján végeztették el velük rendőrségi vezetők és a választásokhoz közeledve egyre inkább csúsztak bele ezekbe. A nyomozó ezek miatt le is szerelt.

Kapcsolódó cikkek