Karácsonynak adott igazat a Kúria Tiborcz Istvánnal szemben

Megosztás

Hibázott a Kúria ítélete szerint a Karácsony Gergely kontra Tiborcz István ügyben a Fővárosi Ítélőtábla, felülvizsgálati ítéletében a főpolgármesternek adott igazat a Tiborcz-adó-ügyben – közölte a HVG-vel Schiffer András, Karácsony Gergely jogi képviselője.

Így a főpolgármesternek sem fizetnie, sem bocsánatot kérnie nem kell Tiborcz Istvántól, mert róla nevezte el azt a javaslatát, amely alapján Budapesten minden 500 millió forint felett ingatlan után adót kellene fizetniük a tulajdonosoknak az önkormányzat felé.

Az eljárás még 2020 decemberében kezdődött, amikor Tiborcz István beperelte a főpolgármestert, mert állítása szerint Karácsony megsértette személyiségi jogait a „Tiborcz-adó” elnevezéssel. A Fővárosi Törvényszék első fokon arra jutott, hogy Karácsony ezzel a névvel sem Tiborcz jó hírnevét, sem becsületét nem sértette, így visszadobták a kerestet.

Orbán Ráhel férje azonban nem adta fel: a Fővárosi Ítélőtáblához fordult, a másodfokú ítéletet Schiffer András akkor döntetlenként értelmezte. Azt írta, hogy a legfontosabb kérdésekben az Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, csupán a névjog kérdésében ítélt a főpolgármester ellen. Így az Ítélőtábla ítélete szerint Karácsonynak bocsánatot is kellett volna kérnie, valamint büntetést is kellett volna fizetnie.

Schifferék kérésére a Kúria azonban felfüggesztette az ítélet végrehajtását, fellebbezésüknek pedig a testület helyt adott. Schiffer lapunknak a Kúria ítéletét úgy értelmezte, hogy Tiborcz kiemelt közszereplő, így “fokozottan tűrési kötelezettsége van az őt érő kritikákkal szemben”.

Kapcsolódó cikkek