Óriási botrány: Szarvaskő alpolgármestere pisztrángokat akart nevelni a telkén, ezért elterelt egy patakot

Megosztás

És ez még nem minden, a legújabb információk szerint középiskolásokkal takaríttatta ki a forrás környékét még a csövek lefektetése előtt. Az alpolgármester belebukott az ügybe, de lemondott a polgármester is. A kormányzati médiában alaptalan vádaknak és politikai botránykeltésnek nevezte a hihetetlen, de mégis egyelőre igaznak bizonyuló balhét.

Egészen bizarr történet borzalja a kedélyeket Szarvaskőben, Heves megye egyik legszebb fekvésű kistelepülésén – írja a 444.hu. Az alig pár száz lelkes falu polgármestere után az alpolgármester is lemondott, a hétfői rendkívüli ülésen pedig a képviselő-testület is feloszlatta magát.

A botrányt az alpolgármester, Nahóczki László ténykedése robbantotta ki. A civilben az Egererdő egyik főerdészeként dolgozó Nahóczki ugyanis fogta magát, és elterelte a Bükki Nemzeti Park területén található Margit-forrás vizét, bár az önmagában is törvényileg védett természeti területnek számítana, függetlenül attól, hogy amúgy egy nemzeti park területén fakad-e. Az erdőt kezelő főerdészként Nahóczkinak ezzel tisztában kellett lennie.

Nahóczki az önkormányzat tulajdonát képző, a település egy más részéről elemelt csövekkel vezette a forrás vizét saját, korábban szintén önkormányzati tulajdonú telkére, hogy ott aztán pisztrángtenyésztés céljából létesített betonmedencéket töltsön fel velük, írja az Egri Ügyek.

A művelettel sikeresen szárította ki a forrástól a közeli Eger-patakhoz vezető eret, amely több békafaj és védett foltos szalamandrák élőhelye volt. Illetve lehet újra, mert időközben a közfelháborodás hatására Nahóczki visszabontotta a csőrendszert, amivel elterelte a forrás vizét. A falu lakói ugyanis a Szarvaskőben hallottam Facebook-csoportban igencsak felháborodtak a történtek láttán, amit a csoport egyik tagja gondosan dokumentált is fényképekkel. Ezek nyilvánosságra kerülése után jelentették az esetet a Bükki Nemzeti Parknak, amely továbbadta a kormányhivatalnak, melynek munkatársai végül április végén vonultak csak ki a helyszínre. Addigra Nahóczki már felszámolta a nyomokat, így a falubeliek tudomása szerint csekély pénzbírsággal megúszhatja az ügyet.

Pedig a sztorinak vannak még fordulatai, az Egri Ügyek cikke szerint Nahóczki a csövek lefektetése előtt egri középiskolásokkal takaríttatta ki a Margit-forrás környékét, megkönnyítve ezzel a víz későbbi elterelését. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek