Ez megint a magyar élelmiszerek inflációját erősíti majd, Indonézia betiltja a pálmaolaj kivitelét

Megosztás

Az ország így kívánja biztosítani saját ellátását és próbálja kordában tartani leghíresebb termékének árát, ám globálisan ez egészen biztosan mindenhova hatalmas áremelkedéssel fog begyűrűzni, ami az élelmiszereket illeti.

Indonézia, a világ vezető pálmaolaj-termelője pénteken bejelentette, hogy be kívánja tiltani a pálmaolaj exportját – írja a 444.hu. Ez a legszélesebb körben használt növényi olaj, a lépés tovább fokozhatja a globális élelmiszer-inflációt.

Ha leállítanák a süteményektől a kozmetikai termékekig széles körben használt pálma étolaj és alapanyaga, a pálmagyümölcs szállítását, azzal világszerte nőnének a csomagolt élelmiszerek gyártóinak költségeit. A háztartási termékekkel és élelmiszerekkel foglalkozó vállalatok, köztük a Procter & Gamble, a Nestlé, az Unilever és a Mondelez International mind nagy pálmaolaj-vásárlók, és Indonézia adja a globális pálmaolaj-ellátás több mint felét.

Indonéziában az étolaj kiskereskedelmi ára átlagosan 26 436 rúpia (kb. 640 forint) literenként, ami idén eddig több mint 40 százalékos emelkedést jelent. Az elmúlt napokban Indonézia több városában is tüntetéseket tartottak diákok a magas étolajárak miatt. Joko Widodo indonéz elnök egy videóközvetítésben beszélt arról, hogy hazájában biztosítani kívánja az élelmiszeripari termékek hozzáférhetőségét és megfizethető árát, miután a világon mindenütt rekord magasra szökött az élelmiszer-infláció annak következtében, hogy Oroszország megszállta a fő terménytermelő Ukrajnát.

Kapcsolódó cikkek