A magyar utakon még mindig több, mint tizenháromezer Trabant és Wartburg fut – de melyik a legnépszerűbb márka?

Megosztás

Ha a használt autókat vesszük figyelembe, akkor az Opel, a Suzuki és a Volkswagen a leggyakoribb típus hazánkban. Elképesztő, de még mindig több, mint háromszáz négy évtizedes Moszkvics, illetve hasonlóan matuzsálemi korú Trabi és Wartburg koptatja az utakat Magyarországon.

Ismét folyamatosan öregszik a magyar autóállomány. A hazai gépkocsipark először 2002-ben közelítette meg az emberi életben a fiatalkorúság alsó határaként emlegetett 12 évet, amit majd’ egy évtizednyi „fiatalodás” követett, 2007-re már a 10 évet közelítette az átlag. 2011-től aztán ismét az öregedés évei következtek. A tavalyi magyar mutató így már több mint 3 évvel rosszabb az EU átlagánál (ami 11,8 év), és a környező EU-országok közül is csak Romániában rosszabb a helyzet (16,8 év).

© HVG

Az okok között szerepel, hogy a Magyarországon először forgalomba helyezett személykocsik több mint fele használt, jellemzően Nyugat-Európából behozott, néhány éves jármű. Csakhogy ezek, még ha viszonylag jobb állapotban érkeznek is, jellemzően addig futnak a hazai utakon, amíg – újabb tulajdonosváltásokon átesve – szinte szét nem hullanak.

Ezt a folyamatot jelzi, hogy a Magyarországon legelterjedtebb három autómárka (az Opel, a Suzuki és a Volkswagen) esetében az átlagéletkor jó egy-másfél évvel magasabb, mint a teljes állományé. Közben pedig még a legéltesebb korú, átlagosan 42,4 éves Moszkvicsokból is több mint háromszáz, a 34,5 éves átlagéletkorú Trabantokból pedig 9 ezernél is több pöfög a magyar utakon. A hasonló átlagéletkorú (34,7 év) Wartburgokból pedig tavaly 4 165 futott vagy döcögött szerte az országban. További részletek a Hvg.hu írásában olvashatók.

Kapcsolódó cikkek