Helsinki Bizottság: a kormány jogszerűtlenül kampányol a koronavírus-tájékoztató e-mail adtabázisával

Megosztás

Jogszerűtlen kampánytevékenységet folytat a kormány az e-mail címeink felhasználásával – állítja a Magyar Helsinki Bizottság, ezért a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult (NVB). A jogvédők azt akarják elérni, hogy az NVB mondja ki: jogsértés történt. Emellett szeretnék, ha az NVB bírságot szabna ki a kormányra és eltiltaná a további jogsértésektől.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerintük a kormány népszavazási válaszait népszerűsíti e-mailjeiben, melyeket azokra a címekre küldenek ki, amelyeket a koronavírus-járvány alatt tájékoztatás céljából gyűjtött össze és kezel.

„A polgárok ahhoz azonban nem járultak hozzá, hogy e-mail címeiket a kormány saját kampánytevékenységére használja. Ráadásul a kormány e-mailjének tárgyában a »tájékoztatás« szó szerepel, ami félrevezető és megtévesztő, hiszen valójában népszavazási kampánytevékenység és nem tájékoztatás a levél tartalma”

– véli a Helsinki Bizottság.

A jogvédők szerin a kormány üzenete súlyosan sérti a kampányt folytató szervezetek esélyegyenlőségét is. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság azt is el akarja érni, hogy kötelezzék a kormányt arra, hogy ugyanazokra az e-mail címekre még a népszavazás előtt küldjék meg az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság és más civil szervezetek érvénytelen népszavazási válaszokra buzdító kampányüzenetét is.

Kapcsolódó cikkek