A magyar Parlament előtt körülbelül ezren vettek részt az ismét megrendezett globális klímasztrájkon

Megosztás

A világ több mint 700 városához csatlakozva Budapesten is utcára vonultak az emberek, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedésre és a vele együtt járó ökológiai válságra. A körülbelül ezer résztvevő a Deák tértől sétált a Parlament elé. A tiltakozók rendhagyó módon a tanársztrájk mellett is kiálltak.

A Fridays for Future mozgalom szerint az ökológiai válság és az oktatás elválaszthatatlan egymástól a következő generáció tájékoztatása és jövőre való felkészítése szempontjából. A szervezők közleményükben azt írták: a globális mozgalomra azért van szükség, mert továbbra sem történtek meg az ahhoz szükséges lépések, amelyek biztosítanák, hogy a világ vezetői a gazdasági profit helyett a természet és az emberek egészségét tartanák szem előtt.

A Fridays for Future a Parlament előtt ismertette a politikai döntéshozóknak címzett, 12 pontos követeléseit is:

A károsanyag-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrásokra való átállás mellett követelték egy önálló Környezetvédelmi Minisztérium létrehozását, Magyarország természeti kincseinek még szigorúbb védelmét, a környezeti nevelést, valamint egy országos klímagyűlés szervezését követelik, ahol az állampolgárok lehetőséget kapnak a klímavédelem, az energiapolitika és a zöld átmenet kérdésének megvitatására.

“Nekünk, akiknek már nagyon elegünk van a pótcselekvésekből, a zöldre festésből, a kifogásokból. Nekünk, akik nem vagyunk hajlandók belenyugodni abba, hogy miközben halogatják az európai zöld átmenetet, feléljük maradék természeti erőforrásainkat – és ezzel a minket követő generációk jövőjét”

– mondta beszédében Fehér Zoltán, a WWF képviselője.

Kiemelt kép: Greenpeace Magyarország

Kapcsolódó cikkek