Zelenszkij: Ha nem lesznek sikeresek a tárgyalások, akkor egy harmadik világháború felé tartunk

Megosztás

Volodimir Zelenszkij ismét hangsúlyozta: ő nyitott a Putyinnal való tárgyalásra, ahogy az előző években is az volt.

Interjút adott a CNN-nek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amelyet a HVG szemlézett. Ukrajna államfője azt mondta, hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, ahogy ez elmúlt két évben is nyitott volt erre. “Ha csak egy százalék esélyünk van megállítani a háborút, élnünk kell vele”, mondta Zelenszkij. Az a véleménye, hogy az oroszok irtóhadjáratot folytatnak népe ellen.

“Meg tudjuk mutatni büszkeségünket, népünk és hadseregünk keményen vissza tud vágni” – mondta, de hozzátette, a büszkeség nem menti meg azokat, akik ártatlanul meghalnak a csatatereken. Ezért minden alkalmat meg kell ragadni a béke megteremtésére. Ha viszont a tárgyalások nem járnak sikerrel, akkor egy harmadik világháború felé tartunk – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy Ukrajna területi integritása nem vita tárgya, erről nem köthet kompromisszumot. Mint fogalmazott, maguk az ukránok kinyilvánították akaratukat: nem virággal várták az oroszokat, hanem fegyverrel.

A NATO-tagságról azt mondta, ha Ukrajna már belépett volna a szövetségbe, Oroszország nem is mert volna támadást indítani ellene. Elárulta ugyanakkor, hogy a nyugati szövetségesek megüzenték, Ukrajna nem lesz NATO-tag, viszont ezt nyilvánosan nem fogják kimondani.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek