Ukrán elnök: évtizedek óta nem szenvedett ekkora veszteségeket az orosz hadsereg

Megosztás

Évtizedek óta nem szenvedett ekkora veszteségeket az orosz haderő, mondta a HVG.hu által idézett szombati videós beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij állítása szerint most már 31 orosz zászlóaljat tettek harcképtelenné, és megsemmisítettek több mint 360 orosz tankot. Érdemes megjegyezni, hogy sem az ukrán, sem az orosz veszteséglistát nem lehetett eddig ellenőrizni.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy orosz katonák több csoportja is megadta magát Ukrajnának, de Oroszország most zsoldosokat toboroz, hogy megtartsa létszámbeli fölényét a lerohant ország haderejével szemben. Azt mondta, az oroszok “terrorral” akarják megtörni a hitet Ukrajna győzelmében, de ő “biztos benne”, hogy nem járnak sikerrel.

Zelenszkij beszédében követelte továbbá az állítólag elrabolt melitopoli polgármester szabadon engedését. Azt mondta, a polgármester ügyében már Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is egyeztetett. Zelenszkij azt mondta, Fedorovot illetően világosak a követeléseik: azonnal szabadon kell engedni a férfit. “Azt várjuk a világ vezetőitől, hogy megmutassák: képesek hatni a helyzetre.”

Az ukrán elnök azt is elmondta, szorosan együtt dolgozik az Európai Bizottsággal, hogy felgyorsítsák Ukrajna felvételét az Európai Unióba.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek