Közel két év börtönt kapott a csecsemőjét elhanyagoló kunmadarasi anya

Megosztás

Döbbenetes, ahogy a gyermekével bánt a huszas éveiben járó nő.

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a húszas éveiben járó nőnek a büntetőügye, aki a hétköznapi embert elborzasztó módon bánt mindössze 10 hónapos gyermekével 2019 nyarán Kunmadarason.

Mint a közlemény írja: a kútról hozott, felmelegítetlen vízben fürdette. Előfordult, hogy amikor sírt, a mellkasánál fogva rázta. Amíg külföldön, prostituáltként dolgozott, egy általa alig ismert család „gondjaira bízta”, és az egyre gyakrabban köhögő és hányó csecsemőt, akinek fején, illetőleg arcán ekkorra számos bőr alatti bevérzés és hámhorzsolás volt, annak ellenére sem vitte orvoshoz, hogy egyre soványabb lett. Mikor végül orvoshoz került, két oldali gennyes középfül- és tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, a kiskorú veszélyeztetését követi el a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él -, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, és bűntett miatt 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyben 2020. július 24-én emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság számos tárgyalást tartott, végül 2021. október 28-án ítéletet hozott. A büntetlen előéletű nőt kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év 10 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, illetőleg tevékenység folytatásától, melynek keretében 18 év alatti gyermek nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet. Az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére, súlyosításért fellebbezett. Az ügyészi fellebbezés eredményre vezetett. A Szolnoki Törvényszék 2022. február 7-én meghozott másodfokú döntésében felfüggesztett helyett azonos tartamú végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, akit 2 évre a közügyektől is eltiltott.

Kapcsolódó cikkek