Több iskolában szankcionálják azokat a pedagógusokat, akik részt vettek a sztrájkban

Megosztás

A Fidesz ellenzékből valahogy még folyamatosan támogatta a sztrájkokat és sztrájkolókat, most pedig ahol lehet, keresztbe tesznek az azon részt vevőknek. Több tankerület is akcióban.

Van, ahol “csak” listázzák, mely pedagógusok vettek részt a sztrájkban, van, ahol pénzügyi megvonás a “jutalom”, de vannak egyéb érdekességek is.

Több iskolában elkezdődött azoknak a pedagógusoknak a szankcionálása, akik részt vettek hétfőn a kétórás figyelmeztető sztrájkban – írja a Népszava. A lap szerint a munkabeszüntetést szervező érdekképviseletekhez, a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) érkeztek visszajelzések enyhébb retorziókról, de olyan tankerületi utasításról is, amely az érdekvédők szerint jogellenes.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta, van olyan intézmény, ahol arra utasították a tanárokat, hogy a KRÉTA e-naplóban úgy könyveljék el a sztrájk miatt elmaradt órákat, mintha megtartották volna azokat.

Hasonló esetről a PDSZ is értesült. A szervezet választmányi elnöke, Nagy Erzsébet maga is látott olyan levelet, amelyben egy tankerületi igazgató előírta: minden pedagógusnak be kell írnia a saját órarend szerinti óráját, és meg kell jelölnie a hiányzó diákokat. Amennyiben sztrájkolt, az órai tananyaghoz azt kell beírnia: pedagógussztrájk. Nagy Erzsébet úgy látja, ezzel adminisztrációs szinten tennék láthatatlanná a sztrájkot, illetve a tanárokat, diákokat, sőt a szülőket is büntetik egyszerre. Ha ugyanis az óra „hivatalosan” meg volt tartva, a hiányzó tanulók, akiknek a szüleik nem kértek gyerekfelügyeletet a sztrájk idejére, igazolatlan hiányzást kaphatnak.

A PDSZ tud olyan iskoláról is, amelynél a tankerület vezetése a sztrájk után közölte, hogy idén költségvetési okokból nem tudja a korábbi mértékben biztosítani azt az összeget, amit az igazgató pótlékként oszthatna szét a pedagógusok között.

Ugyancsak a PDSZ úgy értesült, hogy egyes tankerületeknél elkezdték bekérni azoknak a tanároknak a nevét, akik részt vettek a sztrájk szervezésében.

A szakszervezetek jelezték: minden pedagógusnak, akit retorzió ér, jogvédelmet biztosítanak. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek