Kásler kiadta a vörös kódot

Megosztás

A miniszteri rendelet alapján a szociális intézmények számára kötelező a hajléktalanok és bajba jutottak befogadása. De nem érvényes Magyarország egész területére.

Az emberi erőforrások minisztere elrendelte az Észak- és Dél-Alföldön az úgynevezett vörös kódot, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az intézkedés csütörtökön 20 órától lépett érvénybe, egyelőre hétfő 20 óráig, azt követően, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet

– idézi Fülöp Attilát az MTI.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága országosan jelenleg 76 százalékos, a fővárosban pedig 68 százalékos. Tehát van szabad férőhely a hajléktalanszállókon, ezért arra kéri az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

Az államtitkár arra kér mindenkit: ha a hideg miatt bajba jutott emberrel találkozik, hívja az illetékes diszpécserszolgálatot. A telefonszámok megtalálhatók a kormány.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Kapcsolódó cikkek