Már létezik póló, ami a test melegéből állít elő energiát

Megosztás

Európai kutatók fejlesztették ki azt a ruhadarabot, ami képes elektromos áramot termelni a környezet és a test hőmérsékletének különbségéből. Jöhetnek a telefontöltős zsebbel ellátott pulóverek?

Mára már lehetővé vált egy ruhadarab mini erőművé alakítása. Ennek két módja van: a piezoelektromosság, amely mozgásból termel energiát, illetve a termoelektromosság, ami a testhőmérséklet-különbséget elektromos feszültséggé alakítja. A Malagai Egyetem és az Olasz Technológiai Intézet kutatócsoportja az utóbbi módszert választotta, és bemutatta azt az innovatív ruhadarabot, ami a test és a környezet hőmérséklete közötti különbségnek köszönhetően működik – írja a Korkorosgazdasag.hu.

A projekt keretein belül paradicsombőrt szőttek a ruhába, hogy a textil és az elektronikai eszköz összekapcsolásához valamilyen lebomló és olcsó anyagot alkalmazzanak. Ezzel a paradicsomfeldolgozó ipar olcsó hulladéka hasznosul újra. Etanolt és szén-nanorészecskéket adtak a termékhez, amikkel a ruhadarab pamutjába épített paradicsomhéj elektromosságot termel melegítéskor.

Amint a kutatók megtalálják az áram tárolásának módját, újabb, elektromosságot alkalmazó innovatív ruhát fejleszthetnek. A ruhák céljának és használatának csupán a képzelet szabhat határt, de például készülhet fényvisszaverő póló, hogy a sötétben is láthatók legyünk a járművek számára, esetleg töltőként funkcionáló öltözékek, amelyek töltőkábel nélkül is töltik elektromos készülékeinket, valamint biogyógyászati eszközök, melyek monitorozni tudják pulzusszámot és arról informálnak minket. (A borítókép illusztráció!)

Kapcsolódó cikkek