Komoly botrány körvonalazódik az Országos Roma Önkormányzatnál

Megosztás

Egy hangfelvétel szerint az ORÖ elnöke úgy tudja, a kormánybiztos politikailag kiválogatta a meghívottakat.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy hangfelvétel szerint szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára kedves jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán – erről a Telex.hu számolt be elsőként.

A tét egy parlamenti mandátum, ami egy szoros választás esetén akár döntő jelentőségű is lehet a Fidesznek. Korábban a Telex is foglalkozott azzal, hogy a kormány a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Lungo Drom favoritjának számító Farkas Félixet szerette volna megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban az Országos Roma Önkormányzat Agócs János elnököt választotta helyette. Ezt a döntést aztán az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Az ORÖ-nek ezért egy újabb közgyűlésen módosítania kell a működési szabályzatát, és kellő idő elteltével egy újabb közgyűlésen kell ismét döntenie a 2022-es parlamenti választásokon indítandó nemzetiségi listájáról.

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, az ő állítása szerint Sztojka és Farkas kizárólag azokat a képviselőket hívták meg, akik – amint az a hanganyagból is kiderül – „bizonyos ellenszolgáltatások fejében elvárt politikai tevékenységet fejtenek ki az Országos Roma Önkormányzat képviselőjeként.” „Engem, vagy a fenti körön kívüli képviselőket még meg sem hívtak ilyen találkozóra, egyeztetésre” – írta a Telexnek Agócs János.

Az egyik megbeszélésen készült hangfelvétel szerint Sztojka a meghívott képviselőknek arról beszélt, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. A kormánybiztos azt ígérte nekik, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, de beszélt egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek.

A kormánybiztos azt is hangoztatta, hogy „ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”, és a támogatásért cserében „politikai és szakmai teljesítményt” vár el. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy

„BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

Kapcsolódó cikkek