Elindul Karácsonyék népszavazási aláírásgyűjtése a Fudan Egyetem ellen

Megosztás


A Kúria jóváhagyta Karácsony Gergely „jövővédő” népszavazási kezdeményezését, így napokon belül elindul az aláírásgyűjtés a Fudan Egyetem megakadályozását és az álláskeresési járadékot célzó kérdésekben. Ha az év végéig összejön a mindkettőre a 200 ezer aláírás, a választással és a kormány kérdéseivel együtt ezekről is lenne népszavazás.

Karácsonyék két népszavazási kérdése pontosan így hangzik:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Karácsony szerint mivel a kormány megpróbálja egy „ál-népszavazással”, azaz a Fidesz által „gyermekvédelmi” népszavazásként emlegett kérdéssorral elvonni a figyelmet a valódi népszavazásról, azaz a jövő évi parlamenti választásról, ideje a „valódi kérdésekben” is népszavazást tartani majd ugyanekkor, a választással egyidőben, ahogy azt már törvény is megengedi.

Ha még idén sikerül összeszedni a 200 ezer aláírást, akkor ott lehet a jövő évi választás idején a szavazólapon ez a két kérdés is”

– mondta a főpolgármester.

Egyúttal arra kérte az ellenzéki pártokat, mozgalmakat és a 106 egyéni jelöltet, segítsenek abban, hogy összejöjjön a szükséges mennyiségű érvényes aláírás, mert akkor az Országgyűlésnek kötelezően ki kell írni a referendumot ezekben a témákban. Mint mondta,

itt az ideje, hogy az ellenzék újra kint legyen az utcákon.

Márki-Zay Péterhozzátette, hogy támogatja Karácsony népszavazási kezdeményezésit már csak azért is, mert szerinte a „valódi gondoskodást jelentő javaslatokról“ érdemes szavazni, a kormány kérdéseiről viszont nem, mert azok ésszerűtlenek.

Szerinte például a kiskorúak nemváltó műtétjének lehetőségéről és ennek propagálásáról szóló kérdéssel „megpróbának hamis ördögöket a falra festeni, a Szájer képében talán valóban létező brüsszeli meleglobbival ijesztgetni”. Az „aberrált gondolatukban megfogalmazott beteg kérdésekre” nem fog szavazni, azt mondta, „ezt a lapot szét fogom tépni”.

A Fudan-ügyről pedig úgy vélekedett: nem baj, ha külföldi egyetem jön Magyarországra,

„a CEU-n is sok fideszes politikus tanult, de most több pénzt adna Orbán Viktor egy kínai kommunista migránsegyetemnek, mint a magyar egyetemeknek összesen”.

Ezzel szemben Karácsony alternatíváját támogatja, „a saját gyerekeinknek megfizethető albérletet is biztosító Diákvárost”.

Kapcsolódó cikkek