Megállapodás: íme Márki-Zay Péter zöldminimuma

Megosztás

Dokumentumba foglalták az ellenzéki miniszterelnök-jelölt zöldpolitikai célkitűzéseit, amit az LMP-vel egyetértésben hoztak létre.

Kanász-Nagy Máté azzal kezdte a bejelentést, hogy az LMP programja a Zöld Garancia, és az a küldetésük, hogy ebből minél több elemet át tudjanak emelni a közös programba. A Márki-Zay Péterrel aláírt nyilatkozatban vállalják, hogy kormányváltás esetén

  • Magyarországot fenntartható pályára állítják, ennek érdekében komplex szemléletben fogják kezelni a környezetet, a gazdaságot és a társadalmat.
  • Betartják az Európai Unió klímavédelmi törekvéseit.
  • A mostaninál sokkal nagyobb teret adnának a megújuló energiaforrásoknak Magyarország energiamixében.
  • Megvédik a zöldfelületeket, a vizeket és az ivóvízkincset.
  • Dolgoznának a levegőminőség javításán.
  • Újraépítik a természetvédelmi intézményrendszert, és önálló zöld klímavédelmi minisztériumot állítanak fel.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy minden embernek joga van a tiszta levegőhöz, de Magyarországon 14 ezren halnak meg évente a rossz levegőminőség következtében.

Függetlenül attól, hogy ki zöld, liberális, szociáldemokrata vagy konzervatív, osztozunk egy olyan zöldminimumban, ami mindannyiunk közös felelőssége.

A miniszterelnök-jelölt szerint sok olyan részletkérdés van, amelyben nem értenek egyet, de konszenzus van egy zöldminimumban, amely összeköti őket. A politikus arra is kitért, hogy leginkább a környezetbarát energia az, amelyet nem kell megtermelni, ezt tartja valódi rezsicsökkentésnek, és néhány példát is említett: saját energiatermelés napelemekkel. Hódmezővásárhelyről példát hozva elmondta, hogy a szegregátumban épületszigeteléssel és hőszivattyús bojlerekkel segítenek az energiafogyasztás csökkentésében.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője és Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke kedden szintén arról tartott sajtótájékoztatót, hogy önálló környezetvédelmi minisztériumra van szükség. A DK-s Dobrev Klára még szeptemberben beszélt ennek fontosságáról. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek