Hatalmas a papírhiány, senki se tudja hogy mekkora lesz a baj karácsonyra

Megosztás

A globális ellátási lánc válsága a gazdaság minden szektorában okozott már problémákat, az RTL Híradó szombati riportjából az derül ki, hogy nem képez ez alól kivételt a csomagolóanyagok piaca sem.

A papír alapanyagául szolgáló cellulóz ára annyira megdrágult és annyira kicsi a kínálat belőle, hogy a különféle papírtermékeket gyártó cégek alig jutnak eléghez. Ráadásul a globális zöldülés jegyében egyre több területen van szükség papírra műanyag helyett. Például az ételszállítók zacskóinál.

Ezek a hatások viszont az eredményezik, hogy a karácsony közeledtével könnyen előfordulhat, hogy vagy nem tudunk, vagy csak nagyon drágán vásárolni csomagolóanyagot. Hiszen a dísztasakokat és a karácsonyfás papírhengereket is a szűkös papírkészletből kell előállítani.

A nagyobbik gond viszont az, hogy extrém esetben nem is biztos, hogy lesz mit csomagolni, ugyanis a kartongyártás is lejtmenetben van. Ahogy egy magyarországi papírgyár képviselője fogalmazott az RTL Klubnak: előfordult olyan is, hogy egy gyárban hetekig gyűltek a termékek, mire kartondobozokhoz tudtak jutni, hogy egyáltalán el tudják valamiben szállítani az árut.

Kiemelt kép: MTI

Kapcsolódó cikkek