Innentől kitiltják az oltásellenes tüntetőket a városközpontokból Olaszországban

Megosztás

Az elmondások szerint éppen ezeken a helyszíneken ugyanis rendre gócpontok alakultak ki a nagy tömeg miatt.

Kizárják a városközpontokból az oltás és a kötelező védettségi igazolás ellen tüntetőket – jelentette be Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter. A döntés közvetlen előzménye az, hogy az oltásellenes megmozdulások helyszínévé vált Triesztben az eddigi legnagyobb járványgócot azonosították.

Az önkormányzatok és prefektúrák október közepe óta már szigorították az utcai demonstrációk szabályait, de a belügyminiszter teljesen ki akarja tiltani a tüntetéseket a városok központjából. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy be akarja tiltani a felvonulásokat is, ezek helyett kizárólag olyan demonstrációkat lehet tartani, ahol a résztvevők egy helyben állnak vagy ülnek az egymás közötti biztonsági távolság betartásával és szájmaszkkal. 

A jobboldali Liga és a szélsőjobboldali Olasz Testvérek a fenntartásait fejezte ki, az Olasz Baloldal (SI) párt egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a rendelkezést úgy vélve, hogy a kormány veszélyes precedenst teremt, amikor a vele szembeni tiltakozást így igyekszik felszámolni. Sergio Mattarella államfő viszont támogatásáról biztosította a rendelkezést, miként a jobboldali Hajrá, Olaszország! párt is. Az államfő – szintén egy rendezvényen – úgy fogalmazott: „az oltásellenes tüntetések miatt veszélyesen megszaporodott az új fertőzések száma”.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerdai parlamenti felszólalásában bejelentette, hogy december elsejétől elindítják a 40 és 60 év közöttiek emlékeztető oltását. A hatvanmilliós országban a 12 év felettiek 83,7 százaléka kapott már legalább egy oltást. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek