Áramszünettel tarkított meccsen kapott ki az Olajbányász a FIBA EC-ben

Megosztás

FIBA Europe Cup, első csoportkör, H-csoport, 2. forduló:

Legia Varsó – Szolnoki Olajbányász 83-66 (27-20, 29-16, 13-17, 14-13)

Olaj: Rogic 9/3, Kovács 3/3, Cummings 14, Subotic 8/3, Cakarun 12. Csere: Badzim 15/12, Pongó 5/3, Zsíros -, Rudner -, Taiwo -.

A Legia legjobb dobói: Abdur-Rahkman 18/9, Kulka 14/6, Cowels 14/6.

A Kezdő5.hu beszámolója:

Mindkét csapat győzelemmel nyitotta a csoportkört, a Szolnok emlékezetes fordítást bemutatva nagy különbséggel verte a Portót, míg a lengyel gárda a Nagyvárad otthonában győzött 66-76 arányban.

Cummings és Badzim kosaraival nyitott az Olaj, de hamar beindult a Legia, köszönhetően 37 éves vezérének, a hat Európa-bajnokságot és a 2019-es világbajnokságot is megjárt Lukasz Koszareknek: az irányító bevert egy triplát, egy másiknál gólpasszt adott, és ez még csak a kezdet volt. Subotic és Rogic ekkor még válaszolt kintről, de a hazaiaknál Cowels és Abdur-Rahkman is belendült, Koszarek pedig számolatlanul adta a gólpasszokat. Cummings, Badzim és Pongó igyekezett, így 18-17-nél, majd 20-20-nál még nem állt rosszul a Szolnok, ám a negyed vége a Varsóé volt – az Olaj 4/9 triplát dobott be, ami remek teljesítmény, csak éppen a lengyelek 5/6 hármast értékesítettek az első tíz percben… (27-20). Koszarek a második negyed elején is mindenben benne volt, lassan 10 pont fölé kúszott a különbség, ha nincs Cummings erőszakos és eredményes támadójátéka, már itt komoly különbség alakulhatott volna ki, mert a társakban nem igazán volt pont. Eközben Kaminski és Kulka is elkezdett felnőni Koszarek mellé, 42-32 után pedig elkezdett nyílni az olló: az utolsó percre fordulva 14 ponttal vezettek a lengyelek, majd Koszarek szórt be egy hármast, az utolsó másodpercben pedig Kulka ugrasztotta talpra a hazai közönséget (56-36). A hazaiak 9/12-es triplamutatójuk mellett közelről is sokkal jobban céloztak, mint a Szolnok, ráadásul lepattanózásban és gólpasszban is jobban dolgoztak.

A nagyszünetben a reflektorok kialudtak a csarnokban, emiatt közel 50 perces csúszással indult a második félidő. Subotic volt ekkor aktív, de több rossz, mint jó megoldással dolgozott – Badzim két hármasa mozdította ki a holtpontról az Olajt, de nem tudtak sokkal közelebb jönni, mert a Legia hiába nem találta a játékát, a magyar alakulat is visszaesett támadásban. Cakarun és Rogic állt ekkor az Olaj élére, ez pedig már használt, 64-53-nál látótávolságon belülre kerültek a lengyelek, ám a negyed végén Kaminski hármasa és duplája nagyon rosszkor jött – kijött a szorításból az addig a játékrészben csak nyolc pontot dobó Legia (69-53). Agresszív letámadással és alacsony szerkezettel igyekezett megzavarni ellenfelét a Szolnok, és ez el is kezdett működni – bár a negyed elején Didier-Urbaniak két hármast is beszórt, utána percekig az Olaj akarata érvényesült. Hátul mindenhová odaértek, elöl pedig Cakarun, Pongó és Badzim találataival 75-64-re zárkóztak. Itt azonban Pongó és Zsíros is elrontott egy triplát, a lengyelek pedig Kemp, Cowels és Kulka révén visszaültek a lóra. A Szolnok dobásain érezhető volt, hogy a felzárkózásban elfáradtak. 81-64-nél még egy utolsó rohamra indultak, de az idő ekkor már vészesen fogyott, a Legia pedig rutinosan tartotta a különbséget.

fotó: fiba.basketball

Kapcsolódó cikkek