„Nagycsaládos, több nyelvet tud, ez a Fideszre a legnagyobb veszély” – mondta 2018-ban Márki-Zayra a kormánymédia

Megosztás

A kormányzati befolyású médiabirodalom egyik 2021-ben is aktuális pillanata, ami 2018. február 26-án sugározatk az akkor még létező Echo TV-ben. Az adás Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester-választáson aratott győzelme után készült, aki 57-41 százalékra megverte a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Akkor, az első MZP-győzelem másnapján az egyik legfontosabb műsorban, a Sajtóklubban olyasmi történt, ami előtte és utána se nagyon: Bencsik Andrásékról nagyjából 15 percen keresztül belső kritikával foglalkoztak, vagyis a Fidesz-KDNP politikáját bírálták. Itt hangzott el például az elhíresült „abba kéne hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást” mondat is.

Érdemes most ezt a ’18 februári műsort elővenni és kijegyzetelni, mik hangzottak el a kormánypárti kampánystratégiáról és konkrétan a hódmezővásárhelyi polgármesterről:

Lovas István (1):

„Roppant érdekes, hogy nem egy olyan figura lett sikeres, aki korábban minden pozíciót elfoglalt a baloldalon, régi SZDSZ-es típus, hanem egy jobboldali ember, aki magát kereszténynek vallja, nagycsaládos, több nyelvet tud. Ez a Fideszre a legnagyobb veszély. Egy jobboldali ember, akit a legtöbben hitelesnek tekintenek. Ebből a típusból egyébként nincs sok, ezért ez nem vihető át Pestre meg különböző helyekre.”

Lovas István (2):

„Őrületesen felháborított, mert húszan telefonáltak, hogy mit szólok ahhoz, hogy az M1 a fél nyolcas hírekben egy szót nem szólt erről az egészről (mármint a Márki-Zay-győzelemről). És ma pedig a déli krónikát hallgattam 18 percen keresztül, és egyetlen egy szóval nem említették. Ez valami hihetetlen.”

Ekkor az állami televízión és hírportálon (hirado.hu) egyáltalán nem kaptak lehetőséget ellenzéki megszólalók az előválasztás témájával foglalkozni, ahogy a mai napig sem.

Bencsik András: [reagálva arra, hogy a műsor kevésbé önreflektív szárnyát erősítő Huth Gergely gumikeresztény senkiházinak mondja MZP-t]:

„Óva inteném magunkat ezután, hogy gúnyolódjunk a győztesen. […] Márki-Zay Péternek adtunk, ami a csövön kifér. A jobboldali média, beleértve a közszolgálatit is, ütötte-verte. De úgy tűnik, hogy a vásárhelyi emberek ezt egy kicsit másképpen látták. Azt mondták, hogy ez már akkor is templomba járt, amikor még nem volt kampány, hét gyermeke van, amúgy jobboldali, keresztény, konzervatív ember, csak valamiért meghasonlott a Fidesszel, amitől ellenség lett. Mi pedig jó katonaként ütöttük az ellenséget. […] Én azt hiszem, hogy abba kéne hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást. STOP Soros meg egyebek… Ezek jópofák, de a magyar társadalom ennél intelligensebb.”

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy két hónappal később a Fidesz-KDNP döntő fölénnyel megnyerte az országgyűlési választást, úgy, hogy nem hagyták abba az „elemi iskolai szintű sorosozást”. A stratégia tehát működött és működik is a mai napig. A Sajtóklub-idézetek nem erről szólnak, hanem arról, hogy mit gondol és hogyan beszél a „törzsi értelmiség”, ha van néhány őszinte pillanata.

forrás: valaszonline.hu

Kapcsolódó cikkek