Jócskán drágulhatnak a lakáshitelek

Megosztás

A legfontosabb a család… vagy mégsem?

A nyár eleji rekordok után augusztusban csökkent a havi lakáshitelezés, a 117,8 milliárd forintos kihelyezés ugyanakkor még mindig magas tartományban mozog, ami továbbra is élénk lakáshitelpiacra utal. A kamatok azonban tovább emelkedtek a nyár végén, ami pedig előbb-vagy utóbb véget vet a rekordfolyósítás időszakának.

Az augusztusban kihelyezett 117,8 milliárd forintnyi jelzáloghitel bár alacsonyabb az előző havi 132,5 milliárd forintos és a júniusi, rekordértéknek számító 136,7 milliárd forintos volumennél, így is a valaha volt negyedik legnagyobb összegű folyósítást jelenti. Az év hátralévő részében ráadásul tovább erősítheti a dinamikát az októbertől induló jegybanki Zöld Otthon Program.

Éves szinten így még mindig 65,8 százalékos növekedést jelentett az augusztusi lakáshitel folyósítás, és várhatóan még szeptemberben és októberben is kitart az előző évekhez képest rendkívül magas dinamika.

Maradtak a megszokott felhasználási célok

A korábbi hónapokhoz hasonlóan augusztusban is használt lakás vásárlására költötték el a folyósított hitelek több, mint kétharmadát, ami a nyár utolsó hónapjában 82,8 milliárd forintos összeget tett ki. Építési célra 9,9 milliárd forintot, felújítási célra 9,6 milliárd forintot költöttek a kihelyezett hitelekből. Vagyis a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozását segítő kedvezményes lakásfelújítási kölcsön augusztusban is növelhette még a felújítási célú hiteleket, ennek hatása azonban fokozatosan csökken.

A nyár végén már nőttek a kamatok

A jegybanki szigorítási ciklus június óta már négy kamatemelést eredményezett. Bár júliusban ennek még nem volt hatása az átlagos lakáshitel kamatokra, augusztusban már nem vártak tovább a bankok, és érvényesítették a bankközi finanszírozás megdrágulását az újonnan folyósított lakáshiteleknél. Így az átlagos évesített kamatláb 4,27 százalékra nőtt a júliusi 4,14 százalékról, az átlagos THM pedig hasonló mértékben 4,59 százalékra a korábbi 4,45 százalékról.

Bár már tavasszal is érezhető volt egy enyhe drágulás, mostantól lehet számítani a fokozatos, de töretlen hitelköltség növekedésre az újonnan igényelt hiteleknél. Az átlagos kamatfixálás is nőtt augusztusban, ami szintén a kamatemelési ciklus kiváltotta bizonytalanabb jövőbeli költségeket jelezheti. A lakáshitelt augusztusban felvevők ugyanis átlagosan már 111 hónapra rögzítették be a hitelre vonatkozó kamatot.

A kamatemelés mellett is lehet azonban az átlagos THM-nél jobb ajánlatot találni. 15 millió forintos lakáshitelt 20 évre ugyanis már 4,4 százalékos THM mellett fel lehet venni a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján, 223 ezer forintos, a legutóbbi mediánbérnek megfelelő jövedelem érkeztetése mellett és 10 éves kamatfixálást alkalmazva. A törlesztő 93 277 forint, összesen pedig 22 405 330 forintot kell a hitelre visszafizetni. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek