Kormányfőjelölti és kormányfőhelyettes-jelölti párosban folytatja Karácsony és Márki-Zay, de később dől el, ki lép vissza

Megosztás


Együtt vesz részt az ellenzéki előválasztás második és harmadik helyezettje a második fordulóban miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként. Arról, hogy ki melyik pozíciót vállalná, még nem állapodott meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Karácsony 27, Márki-Zay pedig 20 százalékot szereztek az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében. Az előválasztás második fordulójában tehát közösen próbálják meg legyőzni Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Egy hármas verseny esetén „nagyon nagy a kockázata annak”, hogy Dobrev lenne a közös miniszterelnök-jelölt, viszont neki van a legkisebb esélye annak, hogy Orbán kihívója legyen 2022-ben – mondta Márki-Zay Péter pénteki sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Karácsony Gergellyel.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a legnagyobb eséllyel rá szavaznának a második fordulóban a Jobbik és a Momentum szavazói, így ő mindenképp meg tudja szólítani ezt a réteget. „Nekünk ebben a versenyben az ország érdekében” egyet kell értenünk – mondta, jelezve, hogy saját visszalépése is elképzelhető.

„Sokan csalódottak lesznek, ha visszalépek, és sokan csalódottak lesznek, ha nem”

– mondta Márki-Zay, hangsúlyozva, hogy elvtelen kompromisszumot nem fog kötni.

Márki-Zay azt is kijelentette: azt kéri az ellenzéki összefogás hat tagjától, hogy mostantól az ő politikai tömörülése, a Mindenki Magyarországa Mozgalom is jelen lehessen hetedik szereplőként a döntéshozatalban.

A tájékoztatón a politikus az előválasztást az elmúlt tíz év ellenzéki politizálása legnagyobb eredményének és legnagyobb innovációjának nevezte.

„Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megtisztuljon az ellenzék, és csak vállalható jelöltekkel vágjanak neki a választásnak”

– tette hozzá.

Kiemelt kép: Telex

Kapcsolódó cikkek