Megint felívelőben koronavírus, ráadásul rengetegen lettek náthásak is

Megosztás

Az elmúlt napokban-hetekben sokan tapasztalhatták, hogy a közvetlen családi, baráti, munkahelyi környezetükben is egyre több a tüsszögő, orrot fújó, beteg ember. Mivel a koronavírus-járvány negyedik hulláma épp felívelőben van, nem csoda, hogy a szokásosnál is jobban odafigyelünk a légúti megbetegedésekre, és az első köhintésre mindenki karanténba vonul vagy tesztet kér magára.

A Telexnek nyilatkozó háziorvosok is megugró betegforgalomról számoltak be, de a tömeges betegeskedést egyelőre nem a Covid-19, hanem az egyszerű nátha okozza.

A kettőt azonban a tünetek alapján nem nagyon lehet megkülönböztetni, így nem indokolatlan az óvatosság, és több tesztelésre lenne szükség.

A szokatlanul sok náthás esethez a maszkok elhagyása és a hosszú iskolabezárás is hozzájárulhat. A mindenféle légúti fertőzések ellen bevethető maszkhordás nemcsak azért megfontolandó, mert az oltottak is fertőznek, hanem azért is, mert az oltási program megfeneklésével még mindig sok a veszélyeztetett.


Indokolt esetben az orvosok PCR-tesztet is kérhetnek az otthon maradt betegnek. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos is azt mondta az Inforádiónak, hogy tömeges tesztelésre lenne szükség a nátha és a Covid minél korábbi megkülönböztetéséhez. Ez egyébként azért sem lényegtelen szempont, mert a delta variáns lappangási ideje átlagosan négy nap, de tünetek jellemzően hat nap után jelentkeznek (ha jelentkeznek), így marad egy kétnapos ablak a tünetmentes fertőzésre.

Kapcsolódó cikkek