Minden, amit a foci-Eb-ről tudni érdemes

Megosztás

Még a Covid19-járvány megjelenése előtt egy különleges, soha nem látott labdarúgó Európa-bajnokságra készültünk. Az első Eb 60. évfordulójára (azaz még 2020-ra) speciális, változatot ajánlott Michel Platini akkori UEFA elnök: Ahelyett, hogy egy vagy két ország rendezné a sporteseményt, most 12 különböző európai országban és városban tartják a meccseket június közepétől július közepéig.

Ezt az idilli tervet rombolta le 2020-ban a koronavírus-járvány, ezért egy évvel el kellett halasztani a tornát.

A nevét viszont megtartották, angolul továbbra is EURO2020, nem írták át 2021-re.

Mely válogatottak szerepelnek az Eb-n?

A tornán 24 ország válogatottja küzd meg egymással, köztük az öt évvel ezelőtti Eb-bajnok Portugália, és a döntőt elvesztő, 3 évvel később világbajnokságot megnyerő francia csapat. Két válogatott most fog a történelme során először játszani Eb-n: Finnország és Észak-Macedónia.

A 11 rendező város közül 9-nek részt vesz a nemzeti csapata a tornán: Magyarország válogatottja mellett Dánia, Anglia, Németország, Olaszország, Hollandia, Oroszország, Spanyolország és Skócia legjobbjai is játszhatnak hazai pályán. A skótok és a magyarok a pótselejtezőn harcolták ki a részvételt.

A 2004-es győztes Görögország az egyetlen olyan Európa-bajnok, melynek válogatottja nem jutott ki az idei tornára.

  • A-csoport: Törökország, Olaszország, Wales, Svájc
  • B-csoport: Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
  • C-csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
  • D-csoport: Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország
  • E-csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
  • F-csoport: MAGYARORSZÁG, Portugál, Franciaország, Németország

Hogy zajlik a bajnokság?

A június 12-től június 24-ig tartó csoportmérkőzések alatt a négy csapat egymással játszik meccseket. A kieséses szakaszba biztosan továbbjut mindegyik csoport első és második helyezettje, és a négy csoportból a legjobb harmadik helyezett is. Innentől a 8 mérkőzés győztese jut tovább a negyeddöntőbe. A négy győztes csapat játssza az elődöntőt, és a két legjobb válogatott küzd meg a döntőben az Eb-címért július 12-én. Az Európa-bajnokságon 1984 óta nem játszanak mérkőzést a harmadik helyért.

Kirsty Wigglesworth/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
A Wembley-ben 90 000 szurkoló férne el, de a járvány miatt csakKirsty Wigglesworth/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Öt évvel ezelőtt a Franciaországban rendezett Eb-n a portugálok 1-0-ra verték a házigazdákat, akik most már a csapatmérkőzések alatt visszavághatnak.

Vannak új, most bevezetett szabályok?

Egy jelentős változtatás van idén az előző Eb-khez képest:

Május 4-én úgy határozott az UEFA, hogy a játékoskeretet 23 fősről 26 fősre emeli.

Emellett a csapatok öt játékost cserélhetnek majd a kieséses szakasz azon meccsein, ahol hosszabbításra kényszerülnek. Természetesen van arra is szabályozás, hogy mit tegyenek, ha koronavírusos eset van a csapatban.

Ha egy válogatottból egy csoportjátékosnak karanténban kell maradni a helyi egészségügyi hatóságok szerint, attól a meccsek még folytatódnak addig, míg az adott csapat pályára tud lépni legalább 13 játékossal, a kapust is beleszámítva.

Meccset csak akkor halasztanak el, ha a csapatból nincs 13 játékos, aki pályára léphetne. De ebben az esetben is 48 órán belül megtartanák a mérkőzést, ha ez lehetséges. Ha viszont az UEFA etikai bizottsága úgy ítéli meg, hogy a meccset nem lehet elhalasztani, akkor az a csapat, melynek nem volt elég bevethető játékosa 3-0 vereséget könyvel el.

Első alkalommal lesz dél-amerikai futballbíró a tornán, köztük az argentin Fernando Rapallini, aki az UEFA csereprogramjával vehet részt az Eb-n. A francia Stéphani Frappart pedig az első női játékvezető asszisztens lesz.

Újdonság, hogy most először használják a videóbírói rendszert (VAR) Európa-bajnokságon.

Melyik az a 11 helyszín, ahol megtartják a tornát?

Eredetileg az UEFA 13 várost javasolt házigazdának, ez azért csökkent 2017-ben 12-re, mert addigra már látszott, hogy a brüsszeli Eurostadium építése túl sokat fog csúszni. Ahogy a koronavírus járvány nem csitult 2021 elején, egyre több kiválasztott helyszínről jelezték, hogy nem tudják garantálni, hogy szurkolók is mehessenek a meccsekre.

Februárban az izraeli futballszövetség felajánlotta a segítségét, hogy megtarthatnának pár meccset náluk, hiszen az országban rendkívül magas az átoltottság. Az UEFA azonban kiállt a már korábban kiválasztott városok mellett.

Egyedül a dublini Aviva Stadium került le a listáról, miután áprilisban nem garantálták, hogy nézők bemehetnek a meccsekre. Ezzel az írek a pótselejtezőn kieső csapatuk után a rendezéstől is elestek. Az Eb nem lesz azonban teljesen mentes az írektől: a torna hivatalos dalát az ír U2 énekese, Bono és gitárosa, The Edge jegyzi közösen a holland Martin Garrix DJ-vel.https://www.youtube.com/embed/IVA799gKNzo

Spanyolországban pedig annyi változás történt, hogy nem Bilbaóban, hanem Sevillában rendezik a meccseket.

Dublin helyére pedig beugrott Szentpétervár, így az orosz válogatott kétszer játszhat hazai pályán.

Az UEFÁ aggódott az azerbajdzsáni Bakuba tervezett mérkőzésekért is, mikor kiújult 2020-ban a hegyi-karabahi konfliktus Örményországgal. De megnyugodhattak a decemberi tűzszünet aláírásakor.

Minden helyszínen 3 csoportmérkőzést rendeznek és egy kieséses szakaszbelit. Ez alól egyetlen kivétel van: London. A helyszínek közül a legtöbb néző befogadására alkalmas, 90 000 fős Wembley Stadionban játsszák ugyanis mindkét elődöntőt, és a döntőt is majd. A brit tervek szerint az utolsó négy meccsen akár telt ház is lehet, de az első két összecsapáson csak a maximum nézőszám negyedét engedik be.

A kezdőmeccs pénteken Rómában lesz, a Stadio Olimpicóban, a házigazdák a török válogatottat fogadják. A 11 helyszínnek április 9-éig kellett nyilatkozni arról, hogy mit terveznek, a nézőtér hány százalékát tölthetik meg szurkolók. A válaszok az óvatos 22 százaléktól a magabiztos 100 %-ig terjedtek.

Ez utóbbit egyedül a budapesti Puskás Arénában vállalták. Érdekesség, hogy a nézőknek még maszkot sem kötelező viselni majd. Azonban 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény, vagy védettségi igazolvány szükséges a belépéshez.

Szentpéterváron és Bakuban félház várja majd a csapatokat. A legóvatosabb helyszín a németországi München. A 70 ezer fő befogadására képes Allianz Arénába mindössze 14 ezer szurkolót engednek majd be (22%)

Az UEFA egyébként hangsúlyozta, hogy a jegybirtokosok nem mentesülnek a nemzetközi utazási korlátozások alól az Eb ideje alatt. Magyarországra a jelenlegi szabályozás szerint külföldiek nem léphetnek be, azonban ez alól van pár kivétel, például az üzleti célú utazók, vagy azok, akik egy kulturális vagy sportrendezvényre jönnek.

Kapcsolódó cikkek