Kutatóintézetet hoznak létre Tiszafüreden

Megosztás

A Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata egy újabb megállapodással tovább bővíti a 2019-ben megkötött együttműködését, ennek értelmében a térség gazdasági és turisztikai fejlesztései mellett a Tisza-tóhoz kapcsolódó hidrobiológiai, limnológiai és agrártudományi kutatásokra is kiterjed, egy új kutatóintézetet hoznak létre a városban.

Szilvássy Zoltán rektor szerint már évekkel ezelőtt felmerült az igény egy olyan tudományos központ létrehozására, amely tiszafüredi bázissal foglalkozna a Tisza-tó hosszú távú fenntarthatóságának vizsgálatával, megfelelő tudományos alapot biztosítva ehhez.

Az egyetem szakemberei hidrobiológiai és agrártudományi kutatásokat fognak végezni, hogy megoldásokat találjanak a Tisza-tó legfontosabb problémáira, mint például a vízinövények elszaporodása, az iszaplerakódás és a vízminőség romlása.

Három éve, az egyetem modellváltása során kötött, 2044-ig szóló keretmegállapodásban már szerepelt egy tiszafüredi limnológiai kutatóintézet létrehozása, amely hamarosan ténylegesen meg is valósul.

Együttműködés a Tisza-tó fejlesztéséért

A Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata újabb megállapodást kötött, melynek része egy limnológiai kutatóintézet létrehozása a Tisza-tavi városban. Az egyetemi szakemberek többek között hidrobiológiai és agrártudományi kutatásokat végeznek, megoldásokat keresnek a Tisza-tóval kapcsolatos legégetőbb problémákra. Az együttműködés – melyet az egyetem vezetői és Tiszafüred polgármestere szerdán írták alá – segítheti a térség gazdasági és turisztikai fejlődését is.

„Egy olyan erős partnerre van szükségünk, amely segít versenyképesnek maradni és még jobbá válni. Felelősséget érzünk a Tisza-tó iránt, és a Debreceni Egyetemben látjuk azt a tudást, azt a tudományos hátteret, amely biztosítani tudja a Tisza-tó jövőjét. Az együttműködésnek köszönhetően Tiszafüred és a térség turisztikai és gazdasági szempontból is erősödhet” – fogalmazott Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

Kép: Debreceni Egyetem YouTube (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek