Csillapodott a veszély, de Szolnok megyében sem vehetjük félvállról az afrikai sertéspestist

Megosztás

Az agrárgazdaságban dolgozóknak továbbra is elengedhetetlen, hogy betartsák az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezésre vonatkozó előírásokat, különösen a vadászatok és a kukorica betakarítása során – figyelmeztetett hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ASP több, mint hat éve jelen van Magyarországon, ám eddig sikerült megakadályozni, hogy a vaddisznóktól átterjedjen a házisertésekre. Ez a szigorú védekezési intézkedéseknek és a gazdálkodók együttműködésének köszönhető, ezáltal a kockázati besorolás is kedvezőbb lett egyes területeken, beleértve Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét. A kereskedelmi korlátozás enyhüléséről itt írtunk részletesen.

A vírus ettől függetlenül továbbra is veszélyt jelent, ezért a gazdák figyelmét ismételten felhívták az előírások szigorú betartására. A megelőzés kulcsfontosságú lépései közé tartozik, hogy a sertéseket kizárólag legális, regisztrált forrásból szerezzék be, valamint a szállításhoz állatorvosi igazolás is szükséges.

Az őszi-téli szezon különösen kockázatos az ASP behurcolása szempontjából, például a vadászatok és a kukorica betakarítása idején.

A fertőzött területeken tervezett házi disznóvágásokat előzetesen be kell jelenteni a járási hivatalnál. A vadászatokat követően a felszerelést és ruházatot alaposan meg kell tisztítani, és a vadászat résztvevői legalább 72 óráig ne lépjenek be olyan telepre, ahol házisertéseket tartanak.

Kiemelték továbbá, hogy a kukoricatáblák különösen vonzzák a vaddisznókat, amelyek ott rejtőzködnek a betakarításig. A kukorica vagy más takarmány 30 napos pihentetése ajánlott a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, különösen, ha azt házisertések etetésére használják. A mezőgazdasági gépeket sem szabad a sertéstelepek közelében tárolni.

MTI-információ

Kép: Pannon RTV

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek