Alaposan kibabrált az agrárkamara a juhászfesztivál kapcsán Túrkevével

Megosztás

Nemhogy ingyen vett részt tavaly az agrárkamara a túrkevei juhászfesztiválon, idén még a városnak adott támogatást is megcsapolták, sőt, még el is szipkáztak fizetős résztvevőket. A polgármesternek már eddig a begyében volt az agrárkamara, most ezt tetőzte be ez az új sztori. 

Az agrárkamara és Túrkeve esete a Juhászfesztivállal címmel tett közzé egy esszét Sallai R. Benedek. A túrkevei polgármester a közösségi oldalon dohogta ki dühét az agrárkamarával kapcsolatban. 

A polgármester, aki maga is gazdálkodó – olyannyira, hogy a felmenő is földművesek voltak – mindjárt írása elején leszögezte, hogy nem szereti az agrárkamarát. 

Hozzátette, nyilván tudomásul veszi a kamara kötelező tagságát, de mint kormánypárti szervezetet, sokba nem nézi, a kötelező kamarai tagságot nagyjából ugyanúgy könyveli el, mint a kommunisták idején a kötelező tsz-tagságot. 

A polgármester megjegyezte, hogy 4 éven keresztül látta az agrárkamarai irányítást végző MAGOSZ – megítélése szerint hazáját eláruló – tevékenységét a Parlamentben. 

Ennek ellenére az elmúlt időszakban törekedett a kamarával történő együttműködésre is,  mert városvezetőként nem a magánvéleménye képviselete az elsődleges. 

Egy juhászfesztiválos incidens alapján azonban úgy ítélte meg, az erkölcsileg feloldozza az együttműködés kényszerűsége alól és az agrárkamarával való közös munkát alapvetően kérdőjelezi meg a jövőben. 

És ezek után elmesélte a konkrét történetet.

Annak hátterében annyi áll, hogy múlt évben egy fillér kormányzati támogatást nem kaptak a Juhászfesztivál megszervezéséhez, ezért most azzal a reménnyel kereste fel az agrárminisztert, hogy hátha ezt méltányolva, idén egy kiemeltebb támogatást kaphatnak a rendezvény megszervezésének 30 millió forintot közelítő költségeihez.

Reményei szerint minimum 5, de akár a 10 milliós nagyságrend is felmerülhetett volna, ami ugyan sok pénz, de így is csak töredéke a megszervezés költségeinek. 

A miniszteri találkozó után meg is írta kérelmét 10 millió forint támogatásra. Miután a költségek azt indokolták, hogy megpróbáljanak minél több helyet pénzért értékesíteni, emiatt azokat, akik nem fizettek korábban helypénzt, kifele szorították a programból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavaly elsőként vett részt a fesztiválon, nem fizetett semmit, idén Sallai úgy gondolta, hogy idén meglesznek a részvételük nélkül is, hiszen szakmai programjaik sokasága tudja pótolni azt a hiányt, amit az ő szervezésükben nyerhetnének.

Viszont egy hónappal ezelőtt felhívta a kamarához egy közelálló, köztiszteletben álló döntéshozó és elmondta, hogy szerinte hibás döntést hozott, mert megítélése szerint akár 2-2,5 millió forinttal is támogathatta volna a rendezvény megszervezését a kamara.

Nosza, ezen felbuzdulva egy támogatási kérelmet írt az agrárkamarának, hogy tulajdonképpen ha hozzá tudnak járulni a költségekhez, szorítanak nekik helyet a rendezvényen. 

Egy jó hét várakozás után az előbb említett, köztiszteletben álló döntéshozó ismét felhívta, hogy nem teljesen így gondolták a kamaránál, hanem úgy, hogy 2-2,5 millió forintot ér szakmailag az, hogy ők jelen vannak!

Ezért lett volna jó az igényeik teljesítése. 

Ennek ellenére – mert alapvetően a békét és együttműködést szereti a polgármester – kérte a fő szervezési feladatokat ellátó kabinetvezetőt, hogy keressenek valahol helyet és biztosítsanak mégis részvételi helyet a kamarának. 

Alig telt el újabb hét, amikor tájékoztatást kapott miniszteri döntéshozói szintről, hogy Túrkeve juhászfesztiváljára 6 millió forint támogatást szánnak.

Csakhogy most jön a  bukfenc! Ebből a pénzből 2 millió forintot adjanak át az agrárkamarának, hogy részt vehessen a rendezvényen!

Vagyis nemhogy hozzátennének a 30 milliós költségvetéshez a kamara részéről, hanem elvesznek azzal, hogy a rendezvényre szánt támogatásból át kell adniuk az 1/3-át az ő részvételükre. 

Sallai közölte, csalódott volt a döntés miatt, hiszen míg a 30 milliós kiadás a várost terheli, addig a kamara úgy vehet részt a rendezvényen, hogy nekik a magyar adófizetők pénzéből szinte mindent fizetnek. 

Ezt a csalódottságot tetézte az, amikor megtudta a napokban, hogy olyan helyi termékértékesítők, kézművesek, akik évek óta járnak a rendezvényre és helypénzt fizetnek azért, hogy itt legyenek, most részvételüket azért mondták vissza, mert a kamara felajánlotta, hogy az ő standjukon ingyenesen vehetnek részt!

Vagyis már nemcsak annak a forrásnak az 1/3-át bukták el, amit a kormányzat a Juhászfesztiválra szánt, hanem konkrétan árusokat is, akik mindenkor a fesztivált szokták értékesebbé tenni részvételükkel amellett, hogy díjat is fizetnek a részvétel lehetőségéért. 

Ráadásul a rendezvény egyik szakmai támogatója, szervezője visszalépett szervezési feladataitól, mert nem szeretne a kamara szervezésével párhuzamosan hasonló szakmai tartalmat szervezni, és vannak kiállítók, akik a kamarának nem mernek nemet mondani. 

Ez hát az eset, amikor az agrárkamara felajánlja a segítségét, hogy szívesen eljönnek támogatólag – jegyezte meg sokat mondóan a város vezetője.

Ezzel együtt elmondta, amíg köze van a szervezéshez, még egyszer a maga részéről biztos nem fogja igényelni az agrárkamara részvételét. 

Most tehát a juhászfesztivállal párhuzamosan lesz egy kamarai rendezvény is, saját szervezésük, saját támogatásuk van rá, de a maga részéről jó szívvel fogadni azt, ahogy ezek az események történtek, nem tudja, mert annak az elvárásnak, hogy jópofát vágjon valamihez, amihez nem megy, sajnos nem tud.

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek