Nem enyhül az aszály, a Boris ciklon sem segített

Megosztás

Hazánkat is elérte a Boris névre keresztelt ciklon, amely bár jelentős mennyiségű csapadékot hozott, de ettől függtlenül is csak az ország kétharmadán volt észlelhető számottevő változás a talaj nedvességtartalmában. Sopron és Mosonmagyaróvár térségében az eső mennyisége 5 nap alatt meghaladta a 100 millimétert, miközben az ország más részein továbbra is súlyos vízhiánnyal küzdenek. És mi van a Tiszával?

A ciklonból származó esőzések nagy része a Duna felső vízgyűjtőjét érte, Sopronnál például az ilyenkor szokásos csapadék kétszerese esett 10 nap alatt – ez derült ki a HungaroMet adataiból.

Az ország legszárazabb területei, például Szeged és Kecskemét térsége, továbbra is súlyos vízhiánnyal küzdenek. A Boris ciklon megjelenéséről a Szol24-en is olvashattak, Goda Zoltán újraközölt írásából kiderül, már augusztus elején kódolva volt, hogy néhány héten belül érkezik egy ciklon, ami ekkora hatalmas pusztítást végez és ennyi árvízzel jár.

A Duna vízszintje szombaton tetőzött Budapesten, míg a Tisza most kezdett emelkedni, de még mindig a rekord alacsony szintekhez képest. A rendkívüli aszály és a hőség hatalmas problémákat okozott a térségben, Cibakházánál előjött a homokpad, míg Vezsenynél gyakorlatilag félig kiszáradt a Tisza.

Kép: Tények (képernyőkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek