Megint egy különleges hal került elő a Tiszából

Megosztás

Február 22-én a Tisza-tó térségében, a Tiszafüred és Poroszló közötti híd közelében zajló ökológiaihalászat során, amelynek célja alapvetően csak a busafajok kifogása volt, egy idős leánykoncérra is bukkantak.

Bár áradások idején a folyó ezen a szakaszon is felgyorsul, a duzzasztás miatt máskor itt lassabbá váló víz nem kedvez a reofil fajoknak. Ezért számít különlegesnek a leánykoncér fogása a Tisza-tóban, ahol ez a faj ritkán fordul elő. Legutóbb 2021-ben, ugyancsak Tiszafürednél sikerült egy fiatal példányt kimutatni, ráadásul a Tisza-tó állóvizéből.

Érdekesség, hogy pár nappal később, március 2-án, szinte ugyanazon a helyen egy másik áramláskedvelő halfajt, egy idős domolykót (Squalius cephalus) fogtak ki. Március 18-ig három további méretes domolykó és egy kifejlett márna (Barbus barbus) is előkerült – erről írt a Magyar Haltani Társaság.

Tavaly november és február vége között szokatlanul sok, összesen hét árhullám vonult le ezen a Tisza-szakaszon, ami valószínűleg a szokásosnál jóval enyhébb időjárás következménye.

2024 februárja különösen rendhagyó volt, mivel az országos átlaghőmérséklet hét fokkal magasabb volt az 1991–2020 közötti időszak átlagánál. Az enyhe, de csapadékos tél okozta áradásoknak köszönhetően a Tisza-tó folyószakaszán is egyre gyakoribbak lettek ezek az áramlást kedvelő fajok.

A Szol24-en is olvashattak róla, hogy július elején egy Dél-Amerikában őshonos, gyümölcsevő piráját fogott ki egy horgász az Alcsi Holt-Tiszából. Egy biológus szerint ezen a területen is nagy kockázatot jelent egy ismeretlen, trópusi halbetegség elterjedése, amely veszélyeztetheti a víztér halállományát.

Kép: Pecaverzum

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek