Szolnokon és környékén is sajnos nagy számban jelentek meg fertőzött kullancsok

Megosztás

Mivel most sem volt kemény tél, nagyon sok kis rovar áttelelt, így szaporodásukkal még többen lettek. Egy konkrét esetben pedig máris kiderült a Lyme-kór fertőzés. Legyünk óvatosak.

Az enyhe tél miatt az átlagosnál is több a kullancs, ennek pedig R. Ilona itta meg a levét, ráadásul már nem először. Sokáig nem is mutatkoztak a fertőzés jelei, aztán egyszer csak előjöttek a nehezen összetéveszthető jegyek. “Jó tanács mindenkinek, hogy ne járjatok úgy mint én…” – írja Ilona.

Nagyjából két hete kivett egy kullancsot a lábából, mivel a térdhajlatban volt, amit annyira nem tudott megfigyelni, nem is igazán foglalkozott vele. Viszont csütörtökre ez már nagyon csúnya lett. Gyerekként, amikor Magyarországon még nem igazán ismerték a Lyme-kórt, ő benne volt az első 10-ben, akit diagnosztizáltak (tehát sajnos nem először fertőződött meg a kórral).

Tünete annyi volt, hogy a karjait hosszú ideig nem tudta felemelni. A betegség gyógyítható és ha időben kapják el, gyorsan leküzdhető. “Most 20 nap kemény antibiotikum kúra, ami rám vár, aztán szűrővizsgálatok. Legyetek körültekintőek és vigyázzatok magatokra, mert ez nem játék. Fertőzött kullancs bárhol fellelhető, sajnos…” – figyelmeztetett a posztoló.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek