Teknőscsapdázás kezdődik a Közép-Tisza szolnoki szakaszán

Megosztás

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület bejelentette, hogy július első napjával, azaz mától megkezdte a Közép-Tisza szolnoki szakaszán az idegenhonos teknősök élvefogó csapdázását. Arra kérnek mindenkit, hogy az említett szakaszokon ne közelítsük meg a csapdákat és ne is nyúljunk hozzájuk, valamint ne érjünk a benne lévő fogott egyedekhez sem.

„A Mississippi tarajos teknős számos betegség és kórokozók hordozója, emelett veszélyezteti őshonos mocsári teknősünk szaporodását, előszeretettel pusztítja a süllő fészkek ikráit, ivadékait” – írnak a Facebookon az okokról, hozzátéve, mindannyiunk közös érdeke, hogy a munkát sikerrel tudják végezni, betolakodótól megszabadítva ezzel a folyót.

A csapdákat naponta ellenőrzik és munkájukat figyelemmel kíséri a Nemzeti Park, a vízi rendészet és Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai is.

Az egyesület jól ismert Szolnokon és a térségben, céljuk elősegíteni a természeti értékek és a természetvédelem célkitűzéseinek népszerűsítését, növelni a természetvédelem támogatóinak körét, illetve fontos feladatuknak tartják az iúság széles körű bevonása a természetvédelembe.

A Szol24-en több alkalommal is olvashattak a tevékenységükről, segítettek egy harkály megmentésében, de gólyafészkek kapcsán is jönnek és segítenek.

Kép: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek