Tetőzik az árhullám, szolnoki vízügyeseket rendeltek a Dunához

Megosztás

Elkezdődött az árhullám tetőzése a Duna felső szakaszán, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a győri vízügyesek munkáját szolnoki kollégáik is segítik.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál az árhullám a tetőzés közelébe jutott, a vízszint már a Dunakanyarban és a fővárosban egyaránt jelentősen emelkedik.

A Dunán az ár jelenleg Pozsony és Nagybajcs között tetőzik, az Országos Vízjelző Szolgálat hétfő reggeli előrejelzése szerint Nagybajcsnál még néhány centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, a tetőzés nem éri el harmadfokú árvédelmi szintet. Ezen a szakaszon 24 órában védekeznek a helyi vízügyes szakemberek a szolnoki kollégáik segítségével.

Budapesten a Duna tetőzése szerdán napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni – hívták fel a figyelmet.

Komárom és Esztergom térségében az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinteket – azaz 500 centimétert – meghaladó tetőzésekre számítanak a hétfő reggeli prognózisok alapján.

A tájékoztatás szerint a Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó magyarországi szakaszát. A továbbiakban a lassú apadást a lehulló csapadék függvényében kisebb vízszintemelkedések törik meg.

A Tisza mellékfolyóin szintén árhullám vonult le, az érkező csapadék és enyhébb idő miatt az elkövetkező napokban újabb vízszintemelkedésre lehet számítani. Fokozatot meghaladó tetőzésre csak a Sajón és a Zagyva-Tarna vízrendszerén kell számítani – írta az OVF.

A közleményben emlékeztettek, az elmúlt napokban Európa jelentős részén ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást. A Kárpát-medencében sokfelé 10-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék esett. A hétvégén folytatódott a változékony, szeles és csapadékos időjárás, több hullámban hullott további 15-60, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. A hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe az időjárás, 15 °C körüli maximumok is lehetnek.

MTI

Kép: Zsolnai Péter/Blikk

Kapcsolódó cikkek