A Fidesz most a gyerekekkel szexelők ellen lép fel, pedig pont ők vitték le a beleegyezési korhatárt

Megosztás

Bő tíz évvel ezelőtt még hatalmasat enyhítettek a témában a jogszabályokon, kétharmaddal a Fidesz-KDNP könnyedén elfogadta, hogy akár 12 éves korban is legálisan szexelhessenek a gyermekek, 14 éves kortól pedig jogszerűen bárkivel létesíthetünk szexuális kapcsolatot. Korábban ez szigorúbb volt, az Orbán-kormány vitte lejjebb az életkori határokat.

A hétvégi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról beszélt, mégpedig a III. kerületben dolgozó pedagógiai asszisztens esetével összefüggésben.

Az asszisztens, akit azóta már elbocsátottak állásából, a TikTokon azt állította, hogy szexuális kapcsolata van egy 15 éves diákkal. Gulyás szerint, aki egy 14–15 éves fiatallal ilyet tesz, egyértelműen pedofil, és a hasonló esetek nem maradhatnak következmények nélkül. Ezzel is indokolta a gyermekvédelmi szabályok áttekintésének a fontosságát, és a szigorításukat jelölte meg a kormány, illetve a kormánypárti frakciók feladataként. Közben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is bejelentette: a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben.

Népszava megkereste Gyurkó Szilviát, gyermekjogi szakértőt, a Hintalovon Alapítvány alapítóját és vezetőjét, aki azt mondta: „Akár már 12 évesen legálisan szexelhetnek a gyerekek, aki pedig elmúlt 14 éves, bárkivel élhet nemi életet, ha nincs erőszak, bántalmazás, kényszerítés, vagy helyzettel, hatalommal való visszaélés a kapcsolatban”. A szakértő kitért arra is, hogy éppen a második Orbán-kormány idején, 2012-ben módosították úgy a Büntető Törvénykönyvet, hogy egy 12 éves gyerek beleegyezéses szexuális kapcsolatot létesíthet egy másik, 18 évnél nem idősebb fiatallal – addig 14 év volt ez a határ.

Kapcsolódó cikkek