Mégsem érvényes minden 30 alatti anyára az szja-adómentesség

Megosztás

Ahogy azt már megszokhattuk, most jön a “kivéve, ha” fokozatos kiderülése.

2023. január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak – ezt jelentette be Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár pár napja.

Ezt sokan úgy értelmezték, hogy minden harminc évnél fiatalabb anya részesülhet az szja-mentességben, azonban a pénteken megjelent kormányrendeletben más szerepel. A Magyar Közlönyben megjelent szöveg szerint “a kedvezmény csak abban az esetben illeti meg az anyát, ha magzatára, vér szerinti, vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.”

24.hu megkereste a rendelettel kapcsolatban a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, ahonnan azt a választ kapták, hogy az az anya, akinek a gyermeke 2023. január elsején születik, jogosult a harminc év alatti anyák adómentességére.

Viszont aki harminc év alatti, de 2022. december 31-én, vagy azelőtt született meg a gyermeke, az bukja az szja-mentességet. Ha viszont születik még egy gyermeke harminc éves koráig, akkor rá is vonatkozik az adómentesség.

Kapcsolódó cikkek