Érdekes: el kell bontani a horvát határon levő híres határzárunkat

Megosztás

Ennek a szomszéd ország schengeni csatlakozása az oka. A Fidesz egyik 2015 óta fennálló ütőkártyájának annyi?

Le kell bontani a magyar-horvát határzárat, miután Horvátország 2023. január 1-jével a schengeni térség tagja lesz – írta a 444.hu annak a válasznak az alapján, amelyet a belügyminisztériumtól kapott. Igaz, a két egyszerű kérdésre – „Mi lesz a magyar-horvát határzárral?” és „Fennmarad-e a jelenlegi határvédelmi készültség ezen a szakaszon?” – a minisztérium bonyolultan válaszolt: „A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni.
Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban.”

A lap ismételten rákérdezett, hogy ezek szerint – amint az időjárás engedi – megkezdődik-e a műszaki határzár elbontása, de a minisztérium erre már nem válaszolt.

A horvát belügyminiszter ugyanakkor korábban közölte, hogy „az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken.”

Magyarország a 2015-ben indult menekülthullám idején kezdett bele a hivatalos nevén műszaki határzárnak nevezett kerítés felhúzásába, előbb a magyar-szerb határszakaszon.

Kapcsolódó cikkek