Történelmi emlékhely lett Petőfi kiskőrösi szülőháza

Megosztás

Történelmi emlékhellyé nyilvánították Kiskőrös legféltettebb épületét, írja a 24.hu. Kiskőrös városa a 19. század vége óta ápolja leghíresebb szülötte, Petőfi Sándor kultuszát. A költő életművét bemutató intézményegyüttes legfontosabb épülete, Petőfi szülőháza.

A Petőfi emlékév rendezvénysorozat részeként egy sztélét (emlékoszlopot) avattak fel Kiskőrösön. A fémdomborművel és felirattal díszített emlékoszlop röviden ismerteti az emlékházhoz kapcsolódó legfontosabb információkat.

Petőfi születése, és annak helye olyan esemény, és helyszín, amely megváltoztatta Magyarország addigi életét. A Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság javaslatára a kormány 2021-ben emlékhellyé nyilvánították azt.

Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön máig eredeti állapotában tárja a látogatók elé azt a miliőt, amelyben a költő megszületett, a 19. század első harmadának jellegzetes berendezési tárgyait, szokásait.

Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban működő múzeum 1880 óta látogatható. A Történelmi Emlékhely sztélé avatási ünnepsége keretében két állandó kiállítás is megnyílt Kiskőrösön, Költőnek szült anyám és a 7 év címmel.

képek forrása: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek