Kivezetné az üzemanyag hatósági árát a Mol vezérigazgatója

Megosztás

Interjút adott a Mandinernek Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, mely során szó esett az olajembargóról, az Oroszországot sújtó új uniós szankciócsomagról és 480 forintos benzinárkorlátozásról is. Utóbbiról Hernádi Zsolt azt mondta, hogy az ársapka ellentmond a versenyárlogikának azzal, hogy kiszorítja az importot, és felborítja a kereslet-kínálati egyensúlyt. „Senkinek ne legyen kétsége, középtávon azok sem fognak 480 forintért terméket behozni, akiknek hálózatuk van itthon, még akkor sem, ha van megfelelő mennyiségű üzemanyaguk” – mondta Hernádi Zsolt.

„Ez a versenyárképzés logikája. Tudják, ez olyan, mint amikor kiöntök egy pohár vizet az asztalra: az arra fog folyni, amerre lejt az asztal. Megtehetem, hogy megemelem az asztalt, és akkor arra folyik, amerre akarom, csak előbb-utóbb elfárad a karom, és a kezemmel mást nem is tudok már csinálni. Erre elengedem az asztalt, és akkor a víz ugyanúgy folyik majd, mint annak előtte. Az ársapka és az extra elvonás verseny- és jövedelemkockázat egyben. De még egyszer: ez nem a pénzről szól, hanem az ellátásbiztonságról”.

Arra a felvetésre, hogy jelenleg július 1. az árkorlátozás határideje, Hernádi Zsolt azt mondta: utána, ha nem is egy lépésben, fokozatosan ki kellene vezetni az árkorlátozást. Legalábbis ellátásbiztonsági szempontból ez lenne a célszerű. De ez a kérdés nem a miénk. A mi felelősségünk a döntéshozók tájékoztatása.

(Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek