Az ukránok megszerezték az egyik legfejlettebb orosz hadieszközt, el is küldték az amerikaiaknak

Megosztás

Értékes haditechnikát zsákmányolhatott az oroszoktól az ukrán hadsereg. A Ukraine Weapons Tracker nevű Twitter-csatornára felkerült kép tanúsága szerint az elektronikus hadviseléshez használt egyik eszközt sikerült megszerezniük, ami segíthet felfedeni az oroszok által fejlesztett rendszer titkait.

Telegraph beszámolója szerint a szóban forgó zsákmány, ami elsőre egy egyszerű konténernek tűnik valószínűleg a Krasukha-4 nevű mobil elektronikai harci rendszer egyik eleme. A Krasukha-4-et, a Kreml tulajdonában lévő cég, a Kret fejlesztette.

Az eszköz képes lehet zavarni a kémműholdakon, repülőgépeken és drónokon lévő radarokat, emellett blokkolja a GPS, a rádió- és a telefonjeleket, így gyakorlatilag ellehetetleníti az ellenség szinte minden kommunikációját.

Az eszközt Kijev közelében találták meg az ukránok, ami arra utal, hogy az oroszok a csapataik mozgásának felderítését szerették volna megnehezíteni. A konténert minden bizonnyal teherautóval szállították a helyszínre, amit igen kezdetleges módon próbáltak meg álcázni.

Kapcsolódó cikkek