Egyelőre mégse vonják meg az uniós pénzeket Magyarországtól és Lengyelországtól

Megosztás

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint az Európai Unió a háború miatt egyelőre nem fogja élesíteni a jogállamisági mechanizmust, vagyis nem fogja visszatartani az uniós kifizetéseket a demokratikus alapértékek megsértésével vádolt tagállamokkal szemben. Így Magyarországgal és Lengyelországgal szemben sem alkalmazzák a büntető intézkedést – írja a napi.hu.

A támogatások megvonásával járó mechanizmus során az EU-nak minden kétséget kizáróan igazolnia kell, hogy az adott tagországban a korábban folyósított uniós forrásokat nem megfelelően használták fel. Ha az Európai Unió érvényesítette volna a 2020-ban elfogadott mechanizmust, akkor Lengyelország idén mintegy 130, Magyarország pedig több, mint 40 milliárd eurónyi uniós támogatástól esik el.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió azonban átrajzolta az erőviszonyokat. Az orosz támadás megindulása óta az Ukrajnával határos Lengyelország vált a menekülők elsődleges célállomásává.

Becslések szerint a háború kitörése óta több, mint 1,72 millió menekült érkezett Lengyelországba, Magyarországra pedig több, mint negyedmillió fő.

Ez állhat a hátterében annak, hogy egyelőre nem élesítik a szankciókat. Az Európai Bizottság még nem kívánta kommentálni a hírügynökség értesüléseit.

Kapcsolódó cikkek