Így emlékezett Szolnok városa az 1956-os forradalomra és szabadságharcra

Megosztás

A lyukas nemzeti zászló felvonásával és a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulóinak műsorával indult az 56-os emlékparkban Szolnokon a 68 évvel ezelőtt kirobbant forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés. A városi és megyei képviselők, a honvédség, civilek, politikai pártok és kulturális intézmények egyaránt lerótták tiszteletüket a múlt hőseinek.

Hazánk történelmének egyik legfontosabb eseményére emlékeztünk a napokban, amikor az ország népe szembeszállt a szovjet elnyomással és a kommunista diktatúrával. Egyetemi hallgatók és civil tüntetők vonultak az utcára, követelve a szabadságjogok bővítését, a szovjet csapatok kivonását és a független, demokratikus Magyarország megteremtését.

Nagy Imre római katolikus diakónus úgy fogalmazott október 23-án, hogy azon az estén a nép szívébe a félelem helyébe beköltözött a remény, a szabadság reménye. Szöllősi Kata diákpolgármester is felszólalt, kiemelve a munkásemberek és értelmiségiek összefogását, akik kitartottak azon elhatározásuk mellett, hogy szűnjön meg az elnyomás hazánkban.

Györfi Mihály, Szolnok polgármestere első alkalommal mondott ’56-os beszédet, ebben hangsúlyozta, hogy a felkelők áldozatát és hősies küzdelmét sosem lehet elfelejteni. „Amiért a magyar nemzet felkelt, a szabadság, maga az élet”.

Több helyszínen is tisztelegtek 1956 szolnoki hősei előtt. Hagyományosan Kablay Lajosról, Dancsi Józsefről, Vitéz Szathmáry Józsefről, Kiss Ferencről és a Szolnoki Közlekedési Műszaki Egyetem diákjairól emlékeztek meg.

„21-22 óra körül járhatott az idő, amikor a szovjet tankok Szolnokon keresztül már Budapest felé vonultak. A Marica grófnő harmadik felvonása közben érkeztek meg a színházba, ahol az előadást azonnal leállították és egy nemzetiszínű zászlóval a színpadra vonultak. Lengyel – (Lengyel János színész – a szerk.) – ezekkel a szavakkal fordult a nézőközönséghez: „amíg Önök nyugodtan szórakoznak, addig Pesten kitört a forradalom. Ledöntötték a Sztálin-szobrot, a rádiónál könnygázbombákat használnak az államvédelmi csapatok, és a védtelen tömegbe lőttek. Ezután a karmester intésére a zenekar a Himnuszt kezdte játszani, amelyet a nézők és a színpadon lévők együtt énekeltek. Majd Varga D. József, a színház népszerű bonvivánja elszavalta a Nemzeti dalt. Szolnokon kitört a forradalom…” – olvasható Cseh Géza forradalmi levéltári dokumentumainak válogatásából.

A megyeszékhelyen 23-át követően sor került kisebb tüntetésekre, sőt, mintegy nyolcan főt fel is fegyverkeztek, hogy így őrizzék a megyei pártszékházat. A felkelés rövid ideig sikeresnek tűnt, hiszen Nagy Imre, az új miniszterelnök reformokat hirdetett és november 1-jén Magyarország semleges állammá nyilvánította magát, végül azonban a Szovjetunió nem engedte el a kontrollt a kelet-európai ország felett.

November 4-én a szovjet hadsereg elsöprő erővel visszatért, hogy leverje a forradalmat. A felkelés leverése után súlyos megtorlások következtek: több száz embert kivégeztek és ezrek kerültek börtönbe.

Képek: Szolnok TV (pillanatkép), Szalay Ferenc Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek