Igazi retró klasszikus desszert, amelyet generációk óta szeretnek, és amelyet sokan ma is próbálnak otthon újraalkotni. Kitaláljuk, miről van szó? Ez nem más, mint a híres szolnoki habos isler, egy különleges helyi cukrászremek, amely formájában és csokoládébevonatával az osztrák ischlert idézi, ám egyedi megoldása miatt mégis teljesen magyar találmány. A lekvár helyét ugyanis magas, fényesre vert tojáshab veszi át, amely két omlós linzerkarika között kap helyet.
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár szerint a sütemény megalkotója Hegedűs László szolnoki cukrász, aki először az egykori Kádár Cukrászdában kínálta ezt a különlegességet.
„A habos islert Hegedűs Lászlónak lehet köszönni. A jó szakember ismérve, hogy semmit sem hagy pocsékba menni. Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen százharminc fokos cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta az állagát. Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát, de az hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá is vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta” – emlékezett vissza Móra László, a Marcipán cukrászda mestercukrásza:
Az isler alapja illatos linzertészta, a közepén cukorsziruppal főzött vagy gőz fölött vert tojáshab, kívül pedig sima csokoládé- vagy karamellás fondantbevonat. A tökéletes hab titka a megfelelő hőfok és a pontosan elkészített cukorszirup, míg a tészta sikerének kulcsa az omlósság.
Az évek során a habos isler Szolnok jelképévé vált és 2020-ban elnyerte a HÍR-védjegyet (Hagyományok–Ízek–Régiók), ami a hungarikummá válás első lépcsőfoka. A különleges desszert ma már nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is ismert.
Kép: szolnokiertektar.hu
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!
