A múlt sebei, a jelen harcai: sokkoló ukrán film a túlélésről és ellenállásról Szolnokon

Denisz Taraszov filmje

Megosztás

Az ukrán filmrendező Denisz Taraszov a szolniki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon beszélt legújabb filmjéről, ahol kiemelte az ukrán nép kitartását és bátorságát a jelenlegi háborús helyzetben.

Az ukrán mozikban hamarosan bemutatják Denisz Taraszov legújabb történelmi drámáját, a Diagnózis: másként gondolkodó című filmet. A mű, amely a szovjet időszak elnyomását mutatja be sokkoló részletességgel, október végén kerül a nagyközönség elé azokban a filmszínházakban, amelyek még épségben maradtak a háború pusztítása után.

A film forgatása még a háború kitörése előtt befejeződött, de az utómunkálatokat már a stúdió pincéjében kellett elvégezni. Jelenleg a film több szereplője is a fronton harcol, köztük a főszereplő Kostyantyn Temlyak, aki a légierő kötelékében teljesít szolgálatot.

Taraszov alkotása erős kritikát fogalmaz meg a szovjet rendszer ellen, különösen a politikai alapú kényszerpszichiátria embertelen gyakorlatát illetően. A rendező szerint filmje nem túlzó ábrázolás, hanem a valóság hű bemutatása. Megemlítette, hogy hasonló módszereket állítólag már az oroszok által megszállt Krímben is alkalmaztak.

A film bemutatója az Odesszai Filmfesztiválon volt, ahol fontos jelöléseket kapott, akárcsak a Varsói Filmfesztiválon. Érdekes módon több nagyobb nemzetközi filmfesztivál – köztük a Berlinale, Cannes és Velence – visszautasította a filmet, ami meglepte a rendezőt.

БожеВільні/DIAGNOSIS: DISSENT | Official International Trailer

Представляємо міжнародний трейлер фільму “БожеВільні/DIAGNOSIS: DISSENT”, герої якої в 70-ті роки ХХ сторіччя стикаються з найстрашнішим винаходом тоталітарної радянської системи – з так званою “каральною психіатрією”. “БожеВільні/DIAGNOSIS: DISSENT” – це перший ігровий фільм в світовому кіно де висвітлюється ця ганебна сторінка історії СРСР.

Taraszov a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon beszélt alkotásáról, ahol kiemelte az ukrán nép kitartását és bátorságát a jelenlegi háborús helyzetben.

A film üzeneteként azt fogalmazta meg, hogy nem szabad feladni a küzdelmet a szabadságért és a jövő generációkért.

Az ukrán filmgyártás jelenleg nehéz helyzetben van, de Taraszov szerint sokan próbálkoznak vígjátékok készítésével, hogy a nézőknek legyen hova menekülniük a háborús hétköznapok elől. Ő maga nemrég egy dokumentumfilmen dolgozott.

A rendező kételkedik abban, hogy filmjét valaha is bemutatnák Oroszországban, bár szívesen megmutatná több orosz rendezőnek is. Véleménye szerint az orosz filmes elit sok tagja tisztában van a helyzettel, de félnek megszólalni.

A “Diagnózis: másként gondolkodó” várhatóan felkerül majd valamelyik nagyobb streaming-szolgáltatóra. Taraszov reméli, hogy filmje segít a traumák feldolgozásában és erőt ad az embereknek a szabadságért folytatott küzdelemhez.

Forrás: Magyar Hang Nyitókép: részlet a filmből

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek