Mire számítsunk a 33. nyári olimpián?

párizsi olimpia

Megosztás

A világ sportrajongói izgatottan várják a július 26-i péntek estét, amikor is Párizsban hivatalosan is megnyitják a 33. Nyári Olimpiai Játékokat. A verseny pont száz év után tér vissza a francia fővárosba. Az olimpia nemcsak a sport ünnepe lesz, hanem Franciaország és különösen Párizs kulturális és történelmi gazdagságának bemutatója is, miközben a világ figyelme 16 napon át a francia fővárosra összpontosul.

Az esemény különlegességét már a megnyitó ünnepség is előrevetíti, amely pénteken 19:15-kor veszi kezdetét. Történelmi újításként szakítanak a hagyományos stadionbeli ceremóniával, és helyette a Szajna mentén tartják meg a nagyszabású rendezvényt. Ez a rendhagyó helyszínválasztás lehetővé teszi, hogy mintegy 300 000 néző közvetlenül részese lehessen az eseménynek, ami példa nélküli az olimpiák történetében.

A megnyitó ünnepség grandiózus látványosságnak ígérkezik: a 206 résztvevő ország több mint 10 000 sportolóját hajókkal szállítják majd végig a Szajnán. Ez nemcsak látványos, de szimbolikus jelentőségű is, hiszen Párizs szívében, a város legismertebb látványosságai előtt vonulnak majd el a világ legjobb sportolói. Az ünnepség középpontjában Franciaország gazdag történelme és kultúrája áll, különös tekintettel Párizs ikonikus műemlékeire, köztük a világhírű Louvre múzeumra, az Eiffel-toronyra és a Notre-Dame-ra.

Bár a pontos program még titok, a pletykák szerint olyan nemzetközi sztárok léphetnek fel, mint Lady Gaga. Különösen izgalmas hír, hogy a hosszú ideje visszavonult, súlyos betegséggel küzdő Céline Dion is visszatérhet a színpadra erre az alkalomra, ami önmagában is világeseménnyé emelné a megnyitót.

Az olimpia összesen 35 helyszínen zajlik majd, melyek többsége Párizsban található, de a szervezők kihasználják Franciaország változatos tájait és történelmi helyszíneit is. Például az öttusa és a lovaglás versenyeit a lenyűgöző Versailles-i palota előtt tartják, ami páratlan hátteret biztosít majd ezeknek a klasszikus olimpiai sportágaknak. A vitorlázók Marseille-ben, a Földközi-tenger partján mérik össze tudásukat, míg a szörfösök egészen Tahiti partjaiig utaznak a Csendes-óceánban, hogy megküzdjenek az érmekért.

Párizsban olyan különleges helyszíneken rendeznek versenyeket, mint a strandröplabda az Eiffel-torony közelében, ami kétségtelenül az egyik legikonikusabb képe lesz az olimpiának. A Szajna nemcsak a megnyitó ünnepség helyszíne lesz, de tervezik, hogy a hosszútávúszó versenyeket és a triatlon úszószámát is itt rendezik meg.

Ez turisztikai szempontból rendkívül vonzó, de komoly kihívást jelent a szervezőknek, hiszen a folyó vízminősége régóta vitatott kérdés. Az olimpiára való felkészülés részeként jelentős erőfeszítéseket tettek a Szajna megtisztítására, és Párizs polgármestere személyesen is demonstrálta a folyó úszhatóságát egy nyilvános fürdőzéssel.

Az olimpia programjában két új sportág debütál, ami a szervezők törekvését jelzi a fiatalabb közönség megszólítására. Az egyik a breaktánc, ahol a versenyzőknek ismeretlen zenére kell majd improvizálniuk, amit szakértő bírók pontoznak. A másik újdonság a krossz kajak, egy rendkívül látványos versenyforma, ahol négy versenyző egyidejű indulásával zajlik az akadályverseny. Emellett először versenyezhetnek férfi csapatok is szinkronúszásban, ami szintén jelentős mérföldkő az olimpiák történetében.

OLYMPICS (RÉMI GAILLARD) 🥇

Olympics : The GOAT is back 🥇

Így értelmezi az olimpiát az őrült francia humorista, Rémi Gaillard 🙂

A biztonság kiemelt fontosságú kérdés, tekintettel Párizs korábbi terrortámadásaira és a jelenlegi geopolitikai helyzetre. A várt 15 millió látogató védelmére több tízezer rendőr és katona vigyáz majd. Speciális intézkedéseket vezetnek be, például QR-kódos beléptetőrendszert a lezárt területekre való belépéshez, és mesterséges intelligenciával támogatott kamerarendszert a tömegmozgások és esetleges veszélyek korai felismerésére. A közlekedésben is jelentős változások lesznek, számos utat és metrómegállót lezárnak az esemény idejére, ami kihívást jelent majd mind a helyieknek, mind a látogatóknak.

Franciaországban jelenleg is a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, amit az elmúlt napok eseményei is alátámasztanak. A feszült helyzetet jól példázza egy közelmúltbeli incidens, amikor egy kongói származású férfi késsel támadást intézett az olimpiai biztonságot szolgáló egyik terrorelhárító katona ellen a párizsi Gare d’Est pályaudvaron. A támadót ugyan sikerült letartóztatni, de a katona a vállán megsérült. Ez az eset is rávilágít arra, hogy a biztonsági intézkedések nem túlzóak.

A fokozott készültség jegyében a Sentinelle terrorellenes egység katonái folyamatosan jelen vannak Párizs utcáin. Ezek a katonák támadófegyverekkel felszerelkezve, csoportosan járőröznek nemcsak a város központi részein, hanem a külső kerületekben is, ezzel is demonstrálva a hatóságok elszántságát a biztonság fenntartására.

A fenyegetettség realitását tovább erősíti egy másik közelmúltbeli esemény. Csütörtökről péntekre virradó éjszaka ismeretlenek több helyen is megrongálták a francia gyorsvasút, a TGV vonalát. Három különböző helyszínen gyújtogatás történt, ami jelentős fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben. A vasúttársaság közlése szerint a helyzet normalizálódása akár az egész hétvégét is igénybe veheti, amíg a szükséges javítási munkálatokat elvégzik. A szabotázs következtében számos járatot törölni kellett, és a becslések szerint mintegy 800 ezer utas utazási terveit érintette közvetlenül ez az incidens.

Néhány érdekes adat

A sport nagy nemzetközi ünnepén 206 nemzet 10500 sportolója 32 sportágban küzd 329 aranyéremért.

A szervezők munkáját 45000 önkéntes segíti.

Az olimpiai játékok közeledtével a jegyárak is egyre nagyobb figyelmet kapnak. A legkedvezőbb áron, 15 euróért még lehet jegyeket vásárolni egyes labdarúgó mérkőzésekre. Azonban az atlétikai és úszóversenyek esetében már jóval magasabb árakkal kell számolni, ezekre a versenyekre már csak a legdrágább kategóriájú jegyek érhetők el, amelyek ára jócskán meghaladja a 100 eurót. A nyitóünnepség iránt különösen nagy az érdeklődés, amit az is jól mutat, hogy a pénteki állás szerint a legolcsóbb belépőjegyek ára 900 eurónál kezdődik.

Ez lesz az első olyan olimpia, ahol a nemek közötti teljes egyenlőséget a játéktéren is megvalósítják, ami azt jelenti, hogy idén nyáron történelmet írnak. A NOB a kvótás helyeket egyenlő arányban osztotta szét a női és férfi sportolók között, és a 32 sportágból 28-ban teljes mértékben egyenlőek lesznek a nemek.

Az éremversenyek száma is kiegyensúlyozottabb lesz a nemek között: 152 női, 157 férfi és 20 vegyes nemű versenyszám lesz.

A Párizs 2024 elhatározta, hogy minden eddigi játéknál felelősségteljesebb, fenntarthatóbb és befogadóbb lesz. A 2012-es londoni és a 2016-os riói játékokhoz képest 50%-kal csökken a szén-dioxid-kibocsátás, és a játékok alatt 100%-ban megújuló energiát használnak majd. Emellett a meglévő tömegközlekedési hálózatot 400 kilométernyi új kerékpárúttal egészítették ki; az étkeztetéshez használt alapanyagok 80%-át helyi mezőgazdasági termelésből szerzik be (bár az eddigi hírek szerint sok sportoló panaszkodik az ételek minősége miatt); és 50%-kal csökkentik az egyszer használatos műanyag felhasználását.

A Párizs északi részén, a Szajna partján fekvő olimpiai falu a játékok ideje alatt 14 250 sportolónak és kísérő személyzetüknek biztosít szállást, és naponta akár 40 000 ételt is felszolgálnak majd. A játékok után a falut 2800 új otthonná alakítják át, 6000 embernek biztosítva szállást. Ezek 25%-a szociális lakás lesz.

Az olimpiai játékok szervezése során nem feledkeztek meg a sportolók egészségvédelméről és intim szükségleteiről sem. Az olimpiák történetében visszatérő téma az, hogy a szervezők mennyi óvszert biztosítanak a résztvevő sportolók számára. Míg a tokiói olimpián a COVID-19 járvány miatt szigorú karanténszabályok voltak érvényben, amelyek korlátozták a sportolók közötti személyes kapcsolatokat, addig a párizsi olimpián újra szabadabb lesz az ismerkedés lehetősége. Az olimpiai falu 9000 lakója számára összesen 300 ezer óvszert készítettek elő a szervezők, ami átlagosan 33 darabot jelent sportolónként. Ez a szám jól mutatja, hogy a szervezők komolyan veszik a sportolók egészségének védelmét és intim igényeinek kielégítését is.

Milyen magyar sikerekben bízunk?

A magyar csapat kilátásai biztatóak. A Nielsen Gracenote előrejelzése szerint Magyarország 7 arany-, 6 ezüst- és 10 bronzérmet szerezhet, ami a 11. helyet jelentené az éremtáblázaton. Ez 2012 óta a legjobb helyezés lenne, és méltó folytatása a magyar olimpiai hagyományoknak. A 178 fős magyar küldöttség főleg a hagyományos erősségekben – kajak-kenu, vívás, úszás – számíthat sikerekre, de több más sportágban is vannak éremesélyeseink.

A kajak-kenuban, bár csak 10 versenyszámban osztanak érmet a korábbi 12 helyett, továbbra is jó esélyeink vannak. Csipes Tamara élete formájában érzi magát, és egyesben nagy esélye van az aranyra. Férfi kajak 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám, akik az előző olimpián aranyat és ezüstöt szereztek, most is a legjobbak között vannak. A női négyes, amely 2012 óta zsinórban háromszor nyert olimpiát, most némileg meggyengülve, de továbbra is éremesélyesként indul.

A vívásban, annak ellenére, hogy voltak felkészülési nehézségek, több versenyzőnk is éremesélyesnek számít. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron kardvívásban ismét a győzelemre tör, míg párbajtőrben a világbajnok Siklósi Gergő lehet a legnagyobb reménységünk. A férfi kardcsapat és a női kardcsapat is világbajnoki címmel a háta mögött érkezik Párizsba, így tőlük is éremre számíthatunk.

Az úszásban Milák Kristóf, bár felkészülése nem volt zökkenőmentes, továbbra is éremesélyesnek számít 200 pillangón, ahol olimpiai bajnoki címet védhet. Kós Hubert, aki tavaly világbajnok lett 200 háton, szintén jó eredményre számíthat, és akár három egyéni döntőben is indulhat. A nyílt vízi úszásban Rasovszky Kristóf sikeréért szoríthatunk, aki idén februárban világbajnoki címet szerzett.

A csapatsportokban is biztatóak a kilátások. Mind a férfi, mind a női vízilabda-válogatott érmes reményekkel utazhat Párizsba. Magyarország vezeti a sportág történelmi éremtáblázatát 9 arannyal, és bár a mezőny rendkívül sűrű, továbbra is a legjobbak közé tartozunk. A kézilabdázóknál az éremszerzés talán meglepetés lenne, de mindkét csapatnak reális esélye van a legjobb nyolc közé jutásra, ami már önmagában is kiváló eredmény lenne.

Emellett több más sportágban is vannak éremesélyeseink. Az öttusában Gulyás Michelle évek óta kiváló formát mutat, és bár még nincs aranyérme nagy világversenyről, Párizsban akár ez is összejöhet neki. Ott lesz a miskolci Guzi Blanka is, aki képes lehet a meglepetésre, a világbajnokságon második helyen végzett nemrég. Birkózásban Muszukajev Iszmail és Losonczi Dávid világbajnoki címmel a hátuk mögött érkeznek, és abszolút éremesélyesnek számítanak. Taekwondóban Márton Viviána, Józsa Levente és a világbajnok Salim Omar is dobogóra állhat.

Cselgáncsban Tóth Krisztián több világversenyen is állt már dobogón, és Párizsban egyértelműen a győzelmet veszi célba. Lövészetben Pekler Zalán a világcsúcs közelében teljesít, míg Péni István világbajnoki ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok. Kerékpározásban Vas Kata Bianka, aki negyedik lett az előző olimpián, ismét jó eredményt érhet el, bár legutóbbi Giro d’Italia szereplése nem volt túl biztató. Vitorlázásban Érdi Mária, a 2023-as világbajnok szintén éremesélyesnek számít.

A versenyeket az állami M4 Sport és Duna World adókon, a Eurosport 1-en, valamint a a Maxon (korábban HBO Max) lehet követni Magyarországon.

Fotók: Unsplash, Pexels, Pixabay

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek